Chleb jogurtowy

Lekki i miękki chlebek bułkowy


Popularne frazy: -> z jogurtem, jogurt, co zrobić z jogurtu, chleb z jogurtem, chleb na jogurcie, przepis na Thermomix pieczywo

Chleb jogurtowy
 
 

Składniki:

- 15g drożdży (świeże)
- 1 łyżeczka cukru (na drożdże)
- 80g wody ciepłej
- 300g mąki pszennej typ 550
- 100-120g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej, nie z lodówki)
- 1,5 łyżeczki soli


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Umieść wszystkie składniki podane w przepisie w naczyniu miksującym. Najlepiej w kolejności podanej na liście składników.(czas 15sek., obroty 5) i dalej (Obroty Interwał, czas 2minuty)

Wyrobione ciasto przekładamy do formy do pieczenia chleba (dół formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki można posmarować tłuszczem i posypać np. otrębami).

Umieszczamy w piekarniku (temperatura 50 stopni, czas 30-40minut, piekarnik nie musi się cały czas grzać - wystarczy go rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć) dalej gdy widzimy, że chleb na wyrósł podkręcamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20-30minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozwalamy chlebkowi odpocząć na kratce.



Chleb na jogurcie lub mleku ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo delikatny w smaku i miękki. Z tego ciasta możesz również wykonać wspaniałe bułeczki jogurtowe.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Masło klarowane z Thermomix Inny pleśniak Torcik czekoladowy Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieKiełki rzodkiewkiCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka