Groszek ptysiowy

Idealny dodatek do zup kremowych


Popularne frazy: ->

Groszek ptysiowy
 
 

Składniki:

- 240g wody
- 70g masła
- 230g mąki typ 500 (około 1 szklanka)
- 1 większa szczypta soli
- 3 całe jajka


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wodę i masło umieść w naczyniu miksującym. (czas 2min., temp. 50 stopni, obroty 2) podgrzewamy wodę i rozpuszczamy masło.

Dodaj pozostałe składniki (czas 1min., obroty 5)

Wyrobione, dosyć gęste ciasto przekładamy do szprycy. Wyciskamy na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Zostawiamy trochę miejsca pomiędzy groszkami - lekko urosną podczas pieczenia.

Umieszczamy blachę w piekarniku (temperatura 200 stopni, czas 10 minut, wypiekamy aż się zarumienią).
Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięci i zbieramy. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i dodawać do zup kremowych.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Domowy serek a'la ricotta z pesto Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Pierogi z soczewicą czerwoną Makowa panieńka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełki soczewicy czerwonejOlejki w kuchniJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania