Groszek ptysiowy

Idealny dodatek do zup kremowych


Popularne frazy: ->

Groszek ptysiowy
 
 

Składniki:

- 240g wody
- 70g masła
- 230g mąki typ 500 (około 1 szklanka)
- 1 większa szczypta soli
- 3 całe jajka


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wodę i masło umieść w naczyniu miksującym. (czas 2min., temp. 50 stopni, obroty 2) podgrzewamy wodę i rozpuszczamy masło.

Dodaj pozostałe składniki (czas 1min., obroty 5)

Wyrobione, dosyć gęste ciasto przekładamy do szprycy. Wyciskamy na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Zostawiamy trochę miejsca pomiędzy groszkami - lekko urosną podczas pieczenia.

Umieszczamy blachę w piekarniku (temperatura 200 stopni, czas 10 minut, wypiekamy aż się zarumienią).
Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięci i zbieramy. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i dodawać do zup kremowych.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wieniec z bułeczek pszennych Jajka z kiełkami Pierogi z truskawkami (na słodko) Czworaczek - chleb pszenno-żytni

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Olejki w kuchniMam Thermomix - co dalej? Zróbmy sobie delikatny domowy serekKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix