Składniki: |
Przygotowanie w Thermomix
1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).
2) Wyjmij ciasto podziel na równe 24 części. Dalej, formuj ruloniki jak (na zdjęciu)
Łącz po dwa rulony w warkocz (patrz kolejne zdjęcie).
3) Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp makiem, sezamem ...
4) Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 10 min.)
Dalej po 10 minutach wyrastania bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15-17 minut.
Wskazówki
# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.
# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty ... zaprezentowane tutaj bardzo ładnie komponują się na stole z potrawami z grilla.
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 180 stopni. Jeżeli przerosną nie będą tak kształtne - ale nadal bardzo smaczne :)
# Przy formowaniu ruloników możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Warkocz będzie się lepiej układał.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów