Urocze bułeczki na sezon gillowy

Popularne frazy: -> Zakręcone bułki, bulki, bułeczki kręcone, bułki na grilla, dodatki do grilla, ładne bułki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie



Urocze bułeczki na sezon gillowy
 
 

Składniki:

- 200 ml letniej wody
- 30g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka stołowa masła
- 470g mąki pszennej typ 450-550
- 10g soli
- 5g oliwy z oliwek

(bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nie mogą być wyjęte z lodówki bo wtedy bułeczki będą wyrastały znacznie wolniej)



Roztwór do smarowania:
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody
- mak, sezam itp.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>

Urocze bułeczki na sezon gillowy

Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

2) Wyjmij ciasto podziel na równe 24 części. Dalej, formuj ruloniki jak (na zdjęciu)

Łącz po dwa rulony w warkocz (patrz kolejne zdjęcie).


bułki przepis thermomix


bułki przepis thermomix



3) Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp makiem, sezamem ...

4) Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 10 min.)

Dalej po 10 minutach wyrastania bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15-17 minut.


Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.
# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty ... zaprezentowane tutaj bardzo ładnie komponują się na stole z potrawami z grilla.
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 180 stopni. Jeżeli przerosną nie będą tak kształtne - ale nadal bardzo smaczne :)
# Przy formowaniu ruloników możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Warkocz będzie się lepiej układał.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikamiToskański makaron PICI Sok KubuśMakowa panieńka

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJest i ON. Nowy Thermomix TM6.