Urocze bułeczki na sezon gillowy


Popularne frazy: -> Zakręcone bułki, bulki, bułeczki kręcone, bułki na grilla, dodatki do grilla, ładne bułki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie, zakrecone, śniadaniowe, sniadaniowe

Urocze bułeczki na sezon gillowy
 
 

Składniki:

- 200 ml letniej wody
- 30g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka stołowa masła
- 470g mąki pszennej typ 450-550
- 10g soli
- 5g oliwy z oliwek

(bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nie mogą być wyjęte z lodówki bo wtedy bułeczki będą wyrastały znacznie wolniej)



Roztwór do smarowania:
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody
- mak, sezam itp.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Urocze bułeczki na sezon gillowy

Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

2) Wyjmij ciasto podziel na równe 24 części. Dalej, formuj ruloniki jak (na zdjęciu)

Łącz po dwa rulony w warkocz (patrz kolejne zdjęcie).


bułki przepis thermomix


bułki przepis thermomix



3) Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp makiem, sezamem ...

4) Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 10 min.)

Dalej po 10 minutach wyrastania bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15-17 minut.


Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.
# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty ... zaprezentowane tutaj bardzo ładnie komponują się na stole z potrawami z grilla.
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 180 stopni. Jeżeli przerosną nie będą tak kształtne - ale nadal bardzo smaczne :)
# Przy formowaniu ruloników możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Warkocz będzie się lepiej układał.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Sernik gotowany z musem z owoców borówki Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus Moje ulubione pączki CzekoLAdoWA

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonejKiełki brokuła20 jadalnych produktów zabijających cellulit