Paszteciki

(doskonałe z barszczem)

Popularne frazy: -> paszteciki, paszteciki do barszczu, paszteciki przepis na Thermomix, piknik, piknikowe przekąski



Paszteciki
 
 

Sprawdzony wielokrotnie przepis na doskonałe paszteciki.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>

CIASTO
- 5-10g drożdży (świeże)
- szczypta cukru
- 280g mąki pszennej
- 120g margaryny
- 120g śmietany 18%
- spora szczypta soli


DODATKI
- twardy, prawdziwy pieczony pasztet mięsny lub warzywny
zobacz przepis na pasztet wałecki
- rozbite jajko do smarowania
- kminek, czarnuszka, sól, ser żółty lub inny dodatek do posypania wg uznania.

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni.


Przystępujemy do wyrobienia ciasta.
Wszystkie pozycje z grupy CIASTO wyrabiamy na jednolitą masę ciasta. (podobne będzie do ciasta na chleb czy bułki). Dobrze wyrobione będzie się bardzo lekko wałkowało.

Od wyrobionego ciasta urywamy kawałek wałkujemy na długi pasek o grubości ok 3mm. i długi na 35-40 cm. Odcinamy boki tak aby był równy i stożkowaty (patrz zdjęcie).


paszteciki do barszczu przepis


Z twardego pasztetu odcinamy słupek i zawijamy go w cieście (patrz zdjęcie).


Tak postępujemy z każdym z pasztecików. Smarujemy je rozbitym jajkiem. Układamy na blaszce do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy około 15 minut (grzałka góra i dół z termoobiegiem).


Paszteciki najlepiej smakują na ciepło. Można je też upieczone już zamrozić i ponownie rozgrzać gdy zaskoczą nas goście.

Doskonały dodatek do barszczu.

Smacznego!



Przygotowanie w Thermomix

Składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym. (Obroty 5 do 6, czas 20-25 sek.)

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Urywamy małą porcję ciasta tworzymy rulonik o grubości ok 1 cm i długości 20-25cm. Dalej rulonik należy rozwałkować na pasek o szerokości ok. 2cm, na solidną długość (35-40cm) i grubość ok 3mm. Pasek po brzegach odcinamy nożem aby uzyskać równe brzegi, aby paszteciki po upieczeniu miały ładne, równe żeberka.


Twardy, pieczony pasztet kroimy na porcje ok. 5cm długości, 1cm grubości i 1cm szerokości. Układamy pasztet na końcu paska ciasta i zwijamy (patrz foto).
Tak zwijamy wszystkie paszteciki - z tej porcji ciasta powinno wyjść ok 20szt.
Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem, można posypać kminkiem, solą, serem żółtym (w zależności kto co lubi).

Ułożone dosyć luźno na blaszce do pieczenia wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Można je podawać na ciepło i na zimno np. z barszczem.


Bardzo dobrze sprawdzają się też zamrożone. Wyjęte po kilku dniach gdy nas zaskoczy ktoś znajomy ... 5min w rozgrzanym piekarniku i lądują na stole jak upieczone przed chwilą ...

Zapach i smak nie do podrobienia!
Gorąco polecam!

PS. Pasztet do pasztecików można zrobić samemu w domu! Będzie najlepszy!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Ciasteczka z wróżbąPychotka znana też jako Pani WalewskaSernik z musem piernikowymPijana zakonnica (przepis na Thermomix)

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCzy z tej mąki będzie chleb?