RacuPizza - szybki zamiennik pizzy

Popularne frazy: -> danie obiadowe, obiad, kolacja, przekąska, pizza, najszybszy przepis, szybki obiad, co na obiad,

RacuPizza - szybki zamiennik pizzy
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 1 mała cebula (przekrojona na pół)
- 500 g pieczarek
- 130 g mąki pszennej typ 450-650
- 2 jajka
- 200 g chudej szynki
- 50 g twarogu, typu włoskiego CAPRI lub (serka ricotta wg przepisu )
- 140 g dobrego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- i zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek (lub jakakolwiek mieszanka ziół do pizzy)




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Rozdrabniamy najpierw szynkę (3 sek./obroty 5). Przekładamy do miseczki.

2) Rozdrabniamy ser żółty (15 sek /obroty 5) - również przekładamy do innej miseczki.


3) Przepłucz lekko naczynie miksujące. Do naczynia wrzuć cebulę przeciętą na pół (3 sek. | obr. 5) to wystarczy, aby się rozdrobniła. Wyłącz Thermomix i zgarnij kopystką cebulę ze ścianek naczynia. Do naczynia miksującego dorzucamy oczyszczone i osuszone pieczarki przecięte na pół.Pomagając sobie kopystką (3 sek \ obroty 4). Jeżeli pieczarki się rozdrobniły przejdź do kroku następnego. Jeżeli nie, powtórz ponownie rozdrabnianie (3 sek \ obroty 4).

4) Dusimy pieczarki z cebulką (4min /temp. VAROMA/(lewe)obr.1). Uduszone pieczarki odcedzamy przez koszyczek, aby usunąć nadmiar wody. Połowę z nich odkładamy do miseczki na bok, a pozostała część wraca do naczynia miksującego.

5) Dalej dodajemy: 130g mąki, 2 jajka, rozdrobnioną szynkę, 50g twarogu CAPRI lub ricotta, 70g rozdrobnionego sera żółtego (połowa wcześniej rozdrobnionego sera), sól, pieprz i inne zioła. (15-25 sek. \ (lewe) obroty 4 ).

6) Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu z odrobiną oleju. Z powstałego ciasta formujemy placki wielkości racuchów. Wypiekamy ok 2 min z jednej strony (na małym ogniu pod przykryciem). Dalej odwracamy je na patelni na drugą stronę, smarujemy lekko pieczarkami, posypujemy serem żółtym i przyprawami. Ponownie przykrywamy i smażymy jeszcze z 2 min. Placuszki podajemy na ciepło zaraz po zdjęciu z patelni. Dekorujemy ziołami i gęstym sosem pomidorowym jak pizzę.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Pizza (szybka) Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Chleb weselny (Thermomix) Sernik pod czekoladową kołderką

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie