Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




RacuPizza - szybki zamiennik pizzy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> danie obiadowe, obiad, kolacja, przekąska, pizza, najszybszy przepis, szybki obiad, co na obiad,

RacuPizza - szybki zamiennik pizzy 


Składniki:

- 1 mała cebula (przekrojona na pół)
- 500 g pieczarek
- 130 g mąki pszennej typ 450-650
- 2 jajka
- 200 g chudej szynki
- 50 g twarogu, typu włoskiego CAPRI lub (serka ricotta wg przepisu )
- 140 g dobrego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- i zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek (lub jakakolwiek mieszanka ziół do pizzy)



Przygotowanie w Thermomix

1) Rozdrabniamy najpierw szynkę (3 sek./obroty 5). Przekładamy do miseczki.

2) Rozdrabniamy ser żółty (15 sek /obroty 5) - również przekładamy do innej miseczki.


3) Przepłucz lekko naczynie miksujące. Do naczynia wrzuć cebulę przeciętą na pół (3 sek. | obr. 5) to wystarczy, aby się rozdrobniła. Wyłącz Thermomix i zgarnij kopystką cebulę ze ścianek naczynia. Do naczynia miksującego dorzucamy oczyszczone i osuszone pieczarki przecięte na pół.Pomagając sobie kopystką (3 sek \ obroty 4). Jeżeli pieczarki się rozdrobniły przejdź do kroku następnego. Jeżeli nie, powtórz ponownie rozdrabnianie (3 sek \ obroty 4).

4) Dusimy pieczarki z cebulką (4min /temp. VAROMA/(lewe)obr.1). Uduszone pieczarki odcedzamy przez koszyczek, aby usunąć nadmiar wody. Połowę z nich odkładamy do miseczki na bok, a pozostała część wraca do naczynia miksującego.

5) Dalej dodajemy: 130g mąki, 2 jajka, rozdrobnioną szynkę, 50g twarogu CAPRI lub ricotta, 70g rozdrobnionego sera żółtego (połowa wcześniej rozdrobnionego sera), sól, pieprz i inne zioła. (15-25 sek. \ (lewe) obroty 4 ).

6) Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu z odrobiną oleju. Z powstałego ciasta formujemy placki wielkości racuchów. Wypiekamy ok 2 min z jednej strony (na małym ogniu pod przykryciem). Dalej odwracamy je na patelni na drugą stronę, smarujemy lekko pieczarkami, posypujemy serem żółtym i przyprawami. Ponownie przykrywamy i smażymy jeszcze z 2 min. Placuszki podajemy na ciepło zaraz po zdjęciu z patelni. Dekorujemy ziołami i gęstym sosem pomidorowym jak pizzę.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcieKremowa pasta śródziemnomorskaTagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kontuzje a rehabilitacja sportowaJak wyhodować kiełki w domu?Musli na zdrowie