Składniki: |
Przygotowanie w Thermomix
1) Rozdrabniamy najpierw szynkę (3 sek./obroty 5). Przekładamy do miseczki.
2) Rozdrabniamy ser żółty (15 sek /obroty 5) - również przekładamy do innej miseczki.
3) Przepłucz lekko naczynie miksujące. Do naczynia wrzuć cebulę przeciętą na pół (3 sek. | obr. 5) to wystarczy, aby się rozdrobniła. Wyłącz Thermomix i zgarnij kopystką cebulę ze ścianek naczynia. Do naczynia miksującego dorzucamy oczyszczone i osuszone pieczarki przecięte na pół.Pomagając sobie kopystką (3 sek \ obroty 4). Jeżeli pieczarki się rozdrobniły przejdź do kroku następnego. Jeżeli nie, powtórz ponownie rozdrabnianie (3 sek \ obroty 4).
4) Dusimy pieczarki z cebulką (4min /temp. VAROMA/(lewe)obr.1). Uduszone pieczarki odcedzamy przez koszyczek, aby usunąć nadmiar wody. Połowę z nich odkładamy do miseczki na bok, a pozostała część wraca do naczynia miksującego.
5) Dalej dodajemy: 130g mąki, 2 jajka, rozdrobnioną szynkę, 50g twarogu CAPRI lub ricotta, 70g rozdrobnionego sera żółtego (połowa wcześniej rozdrobnionego sera), sól, pieprz i inne zioła. (15-25 sek. \ (lewe) obroty 4 ).
6) Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu z odrobiną oleju. Z powstałego ciasta formujemy placki wielkości racuchów. Wypiekamy ok 2 min z jednej strony (na małym ogniu pod przykryciem). Dalej odwracamy je na patelni na drugą stronę, smarujemy lekko pieczarkami, posypujemy serem żółtym i przyprawami. Ponownie przykrywamy i smażymy jeszcze z 2 min. Placuszki podajemy na ciepło zaraz po zdjęciu z patelni. Dekorujemy ziołami i gęstym sosem pomidorowym jak pizzę.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów