Czy wiesz, że ...
Witaminy, które w suchych nasionach występują w niewielkich ilościach, podczas kiełkowania produkowane są w ilościach olbrzymich. Szczególnie poziom witaminy C wzrosnąć może nawet 80-krotnie, np. w pszenicy lub soczewicy. Kiełki czerpią też minerały i pierwiastki śladowe z wody, w której są moczone.
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Sok z malin + dżem malinowy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

sok malinowy, z malin, przepis thermomix, jak zrobić sok z malin, dżem z malin, malinowy dżem

Sok z malin + dżem malinowy 


Składniki:

Sok z malin

- 250ml ciepłej wody
- 800 g malin oczyszczonych
- 300 g cukru


Dżem z malin:

- pozostałość po wykonaniu soku z malin
- 250g cukier żelujący 3:1
(jeżeli chcesz otrzymać bardziej naturalny dżem to cukier żelujący możesz zastąpić cukrem i jednym z owoców: jabłka, porzeczki, borówki lub pigwa, które w swoim składzie posiadają naturalną pektynę).




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie soku

Przygotuj sobie 2 wyparzone słoiki (ok. 2 x 700ml)

Do naczynia miksującego wlej 250ml wody (dwie i pół MT wody)

Zamknij naczynie miksujące.

Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 800 gram oczyszczonych malin. Dalej wsyp 300 gram cukru kryształu. Po środku rozgarnij maliny i cukier na boki aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 16 minut, temp. Varoma, obroty 2) Na 6 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól aby sok odciekł jeszcze przez 2 minuty po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.


Wykonanie dżemu

Do naczynia miksującego wlej masę owocową, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj cukier żelujący (stosownie do wagi podanej na opakowaniu).(Czas 4-6minut, temp. 90 stopni, obroty 4-4,5)
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy podobnie jak sok.
Smacznego!


Wskazówki

# Słoiki możesz dokładnie umyć i umieścić je w piekarniku w temp. 150 stopni - doskonale się wyparzą przed umieszczeniem w nich przetworów.

# Podany tutaj sposób na wykonanie soku przetestowano wielokrotnie! Przerobiono w ten sposób ponad 40 kilogramów malin zanim opublikowano ten przepis.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarelląRóżane drożdżówkiCrumble ze śliwkami

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki słonecznikaKiełki soczewicy czerwonejKiełki rzodkiewki