Sok z malin + dżem malinowy

Popularne frazy: -> sok malinowy, z malin, przepis thermomix, jak zrobić sok z malin, dżem z malin, malinowy dżem

Sok z malin + dżem malinowy
 
 

Składniki:

Sok z malin

- 250ml ciepłej wody
- 800 g malin oczyszczonych
- 300 g cukru


Dżem z malin:

- pozostałość po wykonaniu soku z malin
- 250g cukier żelujący 3:1
(jeżeli chcesz otrzymać bardziej naturalny dżem to cukier żelujący możesz zastąpić cukrem i jednym z owoców: jabłka, porzeczki, borówki lub pigwa, które w swoim składzie posiadają naturalną pektynę).





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie soku

Przygotuj sobie 2 wyparzone słoiki (ok. 2 x 700ml)

Do naczynia miksującego wlej 250ml wody (dwie i pół MT wody)

Zamknij naczynie miksujące.

Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 800 gram oczyszczonych malin. Dalej wsyp 300 gram cukru kryształu. Po środku rozgarnij maliny i cukier na boki aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 16 minut, temp. Varoma, obroty 2) Na 6 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól aby sok odciekł jeszcze przez 2 minuty po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.


Wykonanie dżemu

Do naczynia miksującego wlej masę owocową, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj cukier żelujący (stosownie do wagi podanej na opakowaniu).(Czas 4-6minut, temp. 90 stopni, obroty 4-4,5)
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy podobnie jak sok.
Smacznego!


Wskazówki

# Słoiki możesz dokładnie umyć i umieścić je w piekarniku w temp. 150 stopni - doskonale się wyparzą przed umieszczeniem w nich przetworów.

# Podany tutaj sposób na wykonanie soku przetestowano wielokrotnie! Przerobiono w ten sposób ponad 40 kilogramów malin zanim opublikowano ten przepis.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Bułeczki hamburgeroweMini pączki z serka ricottaSernik z musem piernikowymPaszteciki

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie