Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka


Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, słoneczko, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie

Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka
 
 

Ciasto:

- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330g mąki pszennej typ 450-550
- 1 jajko
- 20g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. śmietankowego, pomarańczowego lub waniliowego

Do dekoracji:

- mak, sezam lub kruszonka


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

W naczyniu miksującym umieszczamy składniki wg kolejności podanej w przepisie.

Jajko rozbić przed dodaniem, aby odlać odrobinę do przesmarowania bułeczek.

Wykonujemy szybkie przemieszanie składników - (czas 15 sekund, obroty 6)
Dalej Czas 2 minuty, obroty Interwał - wyrabiamy ciasto.

Z gotowego ciasta formujemy wałek, dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki i układamy szeroko 7 po okręgu, a ósmą w środek na blaszce do pieczenia. Teraz pozostało przesmarować rozbitym jajkiem i posypać (makiem, sezamem lub kruszonką).

Umieszczamy w piekarniku i ustawiamy temperaturę nieco niżej niż 50 stopni na około 30-40 min. do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki zaczynają się łączyć w kwiatek podnosimy temperaturę temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut. (aż będą rumiane).

Podać można z konfiturami, masełkiem lub delikatnym serkiem. Doskonale też smakują same.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Białe Brigadeirao Szybki deser jogurtowy Azorki - ciasteczka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliMam Thermomix - co dalej? Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?