Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, słoneczko, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie

Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330g mąki pszennej typ 450-550
- 1 jajko
- 20g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. śmietankowego, pomarańczowego lub waniliowego

Do dekoracji:

- mak, sezam lub kruszonka


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

W naczyniu miksującym umieszczamy składniki wg kolejności podanej w przepisie.

Jajko rozbić przed dodaniem, aby odlać odrobinę do przesmarowania bułeczek.

Wykonujemy szybkie przemieszanie składników - (czas 15 sekund, obroty 6)
Dalej Czas 2 minuty, obroty Interwał - wyrabiamy ciasto.

Z gotowego ciasta formujemy wałek, dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki i układamy szeroko 7 po okręgu, a ósmą w środek na blaszce do pieczenia. Teraz pozostało przesmarować rozbitym jajkiem i posypać (makiem, sezamem lub kruszonką).

Umieszczamy w piekarniku i ustawiamy temperaturę nieco niżej niż 50 stopni na około 30-40 min. do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki zaczynają się łączyć w kwiatek podnosimy temperaturę temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut. (aż będą rumiane).

Podać można z konfiturami, masełkiem lub delikatnym serkiem. Doskonale też smakują same.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) Czizkejk Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Czworaczek - chleb pszenno-żytni

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Wiosenne porządkowe innowacje w domuKiełki soczewicy czerwonejCzy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt