Czy wiesz, że ...
Żurawina i jabłko -
spożywane razem - mają dużo większy potencjał antyoksydacyjny, niż zjadane osobno.

Podobnie z cytryną i szpinakiem. Zawarta w cytrynie witamina C znacznie zwiększa przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


CzekoLAdoWA

CzekoLAdoWA 

Popularne frazy: | *

fondant cake, zachcianka czekoladowa thermomix, ciasto do kawy, płynna czekolada, czekoladowa, przepis na thermomix, ciasteczka z płynną czekoladą, szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto:

- 200 g czekolady 70%-owej
- 100 g masła
- 3 jajka kurze
- 100 gram cukru kryształu
- 30g mąki pszennej

Opcjonalnie: można dodać element smakowy w postaci ostrej papryki lub kardamonu (niewielka ilość)

Do dekoracji:

- cukier puder
- listki mięty

Przygotowanie w Thermomix-ie:

Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C. Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5 l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły.

W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i dodaj cukier kryształ (Czas 5 minut, obroty 3,5) - ucieramy jajka z cukrem.

W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia, aby nieco przestygła.

Przygotuj też 4 foremki (kokilki) - (patrz wskazówki na końcu przepisu).





czekoladowa lawa





Kiedy już mamy ubite jajka (taki kogiel mogiel) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz opcjonalnie wybraną przyprawę. Ustawiamy (obroty poziom 2) i mieszamy , nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wcześniej przygotowanej czekolady.

Kiedy składniki połączą się dokładnie wyłącz thermomix, wyjmij motylek i za pomocą kopystki rozdziel ciasto do czterech foremek (kokilek), tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości.

Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia 10-12 minut. Odczekaj 2-3 min. po wyjęciu z piekarnika.





czekoladowa lawa





Desery wybijamy z foremek. Dekorujemy i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.

Wskazówki

# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmaruj je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.

# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróć i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.

# Aby uzyskać efekt płynnej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Sok z malin + dżem malinowyPavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocamiKawa mielona w Thermomix

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Tak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Najczęstsze błędy podczas parzenia kawyKiełki fasoli mung