CzekoLAdoWA

Popularne frazy: -> fondant cake, zachcianka czekoladowa thermomix, ciasto do kawy, płynna czekolada, czekoladowa, przepis na thermomix, ciasteczka z płynną czekoladą, szybkie ciasto czekoladowe, lawa, lava, płynna czekolada, walentynki, szybki deser

CzekoLAdoWA
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:


- 200 g czekolady 70%-owej
- 100 g masła
- 3 jajka kurze
- 100 gram cukru kryształu
- 30g mąki pszennej

Opcjonalnie: można dodać element smakowy w postaci ostrej papryki lub kardamonu (niewielka ilość)

Do dekoracji:



- cukier puder
- listki mięty

Zobacz też: więcej


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C. Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5 l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły.

W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i dodaj cukier kryształ (Czas 5 minut, obroty 3,5) - ucieramy jajka z cukrem.

W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia, aby nieco przestygła.

Przygotuj też 4 foremki (kokilki) - (patrz wskazówki na końcu przepisu).





czekoladowa lawa





Kiedy już mamy ubite jajka (taki kogiel mogiel) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz opcjonalnie wybraną przyprawę. Ustawiamy (obroty poziom 2) i mieszamy , nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wcześniej przygotowanej czekolady.

Kiedy składniki połączą się dokładnie wyłącz thermomix, wyjmij motylek i za pomocą kopystki rozdziel ciasto do czterech foremek (kokilek), tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości.

Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia 10-12 minut. Odczekaj 2-3 min. po wyjęciu z piekarnika.





czekoladowa lawa





Desery wybijamy z foremek. Dekorujemy i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.

Wskazówki

# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmaruj je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.

# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróć i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.

# Aby uzyskać efekt płynnej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Koktajl z żurawiną Bułeczki z ziemniakami Baklava Sernik mango

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieŚwiat poduszekDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Jak wyhodować kiełki w domu?