Biała kapusta gotowana z koperkiem i marchewką


Popularne frazy: -> obiad, dodatek, do obiadu, biała kapusta, kapusta duszona, kapusta gotowana

 

Składniki:

- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego,
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 200 g wody
- 60-70 g masła
- 10-20 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- 1 pęczek koperku, świeżego, posiekanego (opcjonalnie)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Biała kapusta gotowana z koperkiem i marchewką

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić (5s/obr.5) przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić 15-20s./obr.4.
3. Dodać rozdrobnioną marchewką, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną i wodę, gotować (20-30min/100 stopni C/obroty wsteczne pozycja 1).
Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
4. Dodać masło, mąkę, sok z cytryny, kurkumę i koper, zagotować 3 min / 100 stopni C/obroty wsteczne pozycja 2. Podawać na ciepło.


Wskazówka

#Czas gotowania zależy od stopnia rozdrobnienia kapusty i tego, czy jest to młoda czy stara kapusta (starą należy gotować dłużej).


#Można dodać mniej cytryny.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Drożdżówki z makiem Pierogi z serem ricotta (na słodko) Wielkanocny torcik - Marysieńka Serek domowy z kefiru

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki amarantusaWszyscy o śliwkach wiedzą dużoSłodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom