Biała kapusta gotowana z koperkiem i marchewką

Popularne frazy: -> obiad, dodatek, do obiadu, biała kapusta, kapusta duszona, kapusta gotowana

 
  • Wybierz język

Składniki:

- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego,
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 200 g wody
- 60-70 g masła
- 10-20 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- 1 pęczek koperku, świeżego, posiekanego (opcjonalnie)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Biała kapusta gotowana z koperkiem i marchewką

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić (5s/obr.5) przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić 15-20s./obr.4.
3. Dodać rozdrobnioną marchewką, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną i wodę, gotować (20-30min/100 stopni C/obroty wsteczne pozycja 1).
Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
4. Dodać masło, mąkę, sok z cytryny, kurkumę i koper, zagotować 3 min / 100 stopni C/obroty wsteczne pozycja 2. Podawać na ciepło.


Wskazówka

#Czas gotowania zależy od stopnia rozdrobnienia kapusty i tego, czy jest to młoda czy stara kapusta (starą należy gotować dłużej).


#Można dodać mniej cytryny.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Domowy serek a'la ricotta z pesto Groszek ptysiowy Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Fit placuszki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Czekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciastoCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Jak dobrze przygotować łososia?Pizza domowa ...