Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> ciastka do kawy, z jabłkami, marchewkowe, z marchewki, z marchewką, przepis na thermomix, piknik

Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni 


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru kryształu
- 200 g miąższu z marchewki (najlepszy będzie ten który zostaje z wyciskania soku)
- 130 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatki

- 4 średnie jabłka (obrane z usuniętymi gniazdami, pokrojone na 8 części)
- cynamon dla podkreślania smaku na każdą część jabłka
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. (20-30sek./obr.4 do 6). Pomagaj sobie kopystką zgarniając ciasto do środka naczynia).

2. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na jedną godzinę aby się schłodziło - będzie lepiej się wałkowało.

3. W międzyczasie przygotuj stolnicę i wałek. Obierz jabłka ze skórki. Wytnij gniazda nasienne i podziel każde z jabłek na 8 części - (najlepsze będą jabłka średniej wielkości).

4. Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki włącz piekarnik aby się rozgrzał do 180 stopni C.



5. Urwij kawałek schłodzonego ciasta, rozwałkuj na pasek o szerokości około 5 cm i grubości 2-3 milimetry, wytnij z niego nożem lub radełkiem ozdobnym kwadraty 5 na 5 centymetrów (tak jak na pierogi). Na środku każdego z nich ustaw kawałek jabłka (możesz delikatnie posypać go cynamonem) i połącz naprzeciwległe dwa rogi nad jabłkiem (patrz zdjęcie).





ciasteczka marchewkowe thermomix






ciastka marchewkowe thermomix





6. Tak przygotowane ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia. Gdy już ułożysz całą blachę (nie trzeba ich specjalnie rozsuwać - nie rosną zbyt duże) umieść w rozgrzanym piekarniku i wypiekaj (około 15 min. w temp. 180 stopni C.) aż się zarumienią.

7. Po upieczeniu i wyjęciu ich z piekarnika od razu zsuń je na deskę lub inną blachę. (Ułatwi to ich zdjęcie, bo gdy wystygną na blaszce, na której pieczesz istnieje duże ryzyko, że się będą trudno odklejać - a to za sprawą soku z jabłka, który podczas pieczenia wypłynie i może wpłynąć pod ciastka).





ciastka marchewkowe thermomix





Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 24 ciasteczka.
Do dekoracji użyj cukier puder.

Szybko się je robi - równie szybko znikają. Są bardzo smaczne i tanie.
Stanowią też doskonałe rozwiązanie zagospodarowania pozostającego miąższu z marchewek, z których wyciskaliśmy sok w jesienno-zimowe poranki.

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Kawa mielona w ThermomixCiasteczka bankietowe Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło