Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:

garnek do kiszenia kapusty z kołnierzem

doskonale nadają się do kiszenia ogórków kwaszenia kapusty peklowania mięsa rękodzieło prefect home kamienne makutry beczki i garnki z kamionki

wagi kontrolne

Statyczne oraz dynamiczne wagi kontrolne. Dzięki optymalnemu.
posnet.com.pl


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

ciastka do kawy, z jabłkami, marchewkowe, z marchewki, z marchewką, przepis na thermomix, piknik

Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni 


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru kryształu
- 200 g miąższu z marchewki (najlepszy będzie ten który zostaje z wyciskania soku)
- 130 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatki

- 4 średnie jabłka (obrane z usuniętymi gniazdami, pokrojone na 8 części)
- cynamon dla podkreślania smaku na każdą część jabłka
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. (20-30sek./obr.4 do 6). Pomagaj sobie kopystką zgarniając ciasto do środka naczynia).

2. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na jedną godzinę aby się schłodziło - będzie lepiej się wałkowało.

3. W międzyczasie przygotuj stolnicę i wałek. Obierz jabłka ze skórki. Wytnij gniazda nasienne i podziel każde z jabłek na 8 części - (najlepsze będą jabłka średniej wielkości).

4. Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki włącz piekarnik aby się rozgrzał do 180 stopni C.



5. Urwij kawałek schłodzonego ciasta, rozwałkuj na pasek o szerokości około 5 cm i grubości 2-3 milimetry, wytnij z niego nożem lub radełkiem ozdobnym kwadraty 5 na 5 centymetrów (tak jak na pierogi). Na środku każdego z nich ustaw kawałek jabłka (możesz delikatnie posypać go cynamonem) i połącz naprzeciwległe dwa rogi nad jabłkiem (patrz zdjęcie).





ciasteczka marchewkowe thermomix






ciastka marchewkowe thermomix





6. Tak przygotowane ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia. Gdy już ułożysz całą blachę (nie trzeba ich specjalnie rozsuwać - nie rosną zbyt duże) umieść w rozgrzanym piekarniku i wypiekaj (około 15 min. w temp. 180 stopni C.) aż się zarumienią.

7. Po upieczeniu i wyjęciu ich z piekarnika od razu zsuń je na deskę lub inną blachę. (Ułatwi to ich zdjęcie, bo gdy wystygną na blaszce, na której pieczesz istnieje duże ryzyko, że się będą trudno odklejać - a to za sprawą soku z jabłka, który podczas pieczenia wypłynie i może wpłynąć pod ciastka).





ciastka marchewkowe thermomix





Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 24 ciasteczka.
Do dekoracji użyj cukier puder.

Szybko się je robi - równie szybko znikają. Są bardzo smaczne i tanie.
Stanowią też doskonałe rozwiązanie zagospodarowania pozostającego miąższu z marchewek, z których wyciskaliśmy sok w jesienno-zimowe poranki.

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


MirelkiMasło ziołowo-czosnkoweTortilla - przepis podstawowy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki cebuliKiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Kiełki amarantusa