Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni

Popularne frazy: -> ciastka do kawy, z jabłkami, marchewkowe, z marchewki, z marchewką, przepis na thermomix, piknik, ciasteczka

Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni
 Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru kryształu
- 200 g miąższu z marchewki (najlepszy będzie ten który zostaje z wyciskania soku)
- 130 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatki

- 4 średnie jabłka (obrane z usuniętymi gniazdami, pokrojone na 8 części)
- cynamon dla podkreślania smaku na każdą część jabłka
- cukier puder do dekoracji


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. (20-30sek./obr.4 do 6). Pomagaj sobie kopystką zgarniając ciasto do środka naczynia).

2. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na jedną godzinę aby się schłodziło - będzie lepiej się wałkowało.

3. W międzyczasie przygotuj stolnicę i wałek. Obierz jabłka ze skórki. Wytnij gniazda nasienne i podziel każde z jabłek na 8 części - (najlepsze będą jabłka średniej wielkości).

4. Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki włącz piekarnik aby się rozgrzał do 180 stopni C.



5. Urwij kawałek schłodzonego ciasta, rozwałkuj na pasek o szerokości około 5 cm i grubości 2-3 milimetry, wytnij z niego nożem lub radełkiem ozdobnym kwadraty 5 na 5 centymetrów (tak jak na pierogi). Na środku każdego z nich ustaw kawałek jabłka (możesz delikatnie posypać go cynamonem) i połącz naprzeciwległe dwa rogi nad jabłkiem (patrz zdjęcie).





ciasteczka marchewkowe thermomix






ciastka marchewkowe thermomix





6. Tak przygotowane ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia. Gdy już ułożysz całą blachę (nie trzeba ich specjalnie rozsuwać - nie rosną zbyt duże) umieść w rozgrzanym piekarniku i wypiekaj (około 15 min. w temp. 180 stopni C.) aż się zarumienią.

7. Po upieczeniu i wyjęciu ich z piekarnika od razu zsuń je na deskę lub inną blachę. (Ułatwi to ich zdjęcie, bo gdy wystygną na blaszce, na której pieczesz istnieje duże ryzyko, że się będą trudno odklejać - a to za sprawą soku z jabłka, który podczas pieczenia wypłynie i może wpłynąć pod ciastka).





ciastka marchewkowe thermomix





Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 24 ciasteczka.
Do dekoracji użyj cukier puder.

Szybko się je robi - równie szybko znikają. Są bardzo smaczne i tanie.
Stanowią też doskonałe rozwiązanie zagospodarowania pozostającego miąższu z marchewek, z których wyciskaliśmy sok w jesienno-zimowe poranki.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Mocno słonecznikowe bagietki Sałatka hiszpańska Surówka grillowa Szarlotka wałecka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeKiełki hodowane w woreczkach...Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?