Składniki na farsz:- 250g soczewicy czerwonej (nie trzeba jej wcześniej namaczać, trzeba natomiast bardzo dokładnie, kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie) - 150g cebuli - 30g masła Składniki na ciasto:- 550g mąki pszennej - spora szczypta kurkumy - 300g ciepłej wody - 30g oleju - łyżeczka masła |
Przygotowanie w Thermomix
1. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw koszyczek. Odważ 250g soczewicy czerwonej.
Dokładnie płuczemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. Umieszczamy w koszyczku. Koszyczek umieszczamy w naczyniu miksującym i zalewamy wodą (1 cm ponad powierzchnię soczewicy). Gotujemy (czas 18-19 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 ) . Sprawdzamy czy soczewica się ugotowała - łatwo będzie się miażdżyła pod widelcem. Gotową soczewicę odsączamy z wody i odkładamy z koszyczkiem na bok.
Wodę wylewamy i myjemy naczynie miksujące.
2. W naczyniu miksującym umieszczamy czosnek i cebule przekrojone na połówki. Rozdrabniamy. ( czas 3-5 sek. | obr. 5 ). Otwieramy naczynie miksujące, kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę i czosnek na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę z oliwek. ( 3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2 ) .
Dodajemy 2-3 łyżeczki mączki grzybowej, 30g masła, brązowy cukier, szczypta ostrej papryki, kurkumę, pastę bulionu, 100g wody, pół łyżeczki soli. Gotujemy ( 5 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 )
Dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę czerwoną, 2 jajka, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy pomagając sobie kopystką jeżeli potrzeba ( 30 sek. | obr. 4-5 ) Przekładamy farsz do miski. Myjemy naczynie miksujące i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi.
3. W dużym garnku ustaw osoloną wodę aby się zagotowała.
4. Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką.
5. Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ( 2 min. | obr. 3-4 ).
6. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (Ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)
7. Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka na środku umieścić sporą łyżeczkę farszu, uformować pierogi (tak jak lubisz).
Na filmiku poniżej propozycja.
8. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
9. Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.
Świetna alternatywa dla pierogów z mięsem. Sprawdzą się doskonale na Wigilię. Smacznego.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów