Pierogi z soczewicą czerwoną

Popularne frazy: -> pierogi, pierogi z soczewicą, obiad, danie obiadowe, drugie danie, dobry przepis na thermomix, ciasto na pierogi, wigilia, wigilijne, soczewica czerwona



Pierogi z soczewicą czerwoną
 
 

Składniki na farsz:

- 250g soczewicy czerwonej (nie trzeba jej wcześniej namaczać, trzeba natomiast bardzo dokładnie, kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie)

- 150g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy z oliwek

- 30g masła
- 2-3 łyżeczki mączki z suszonych grzybów (mielone na mączkę suszone grzyby)
- łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczkę pasty bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM
- 100g wody
- płaska łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 3-4 łyżki bułki tartej
(opcjonalnie: możesz dodać przyprawy takie jak: kardamon, kumin, kolendrę mieloną, sok z limonki - aby uzyskać swój wariant wzbogaconego smakowo farszu).




Składniki na ciasto:

- 550g mąki pszennej
- spora szczypta kurkumy
- 300g ciepłej wody
- 30g oleju
- łyżeczka masła




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>

Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie farszu

1. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw koszyczek. Odważ 250g soczewicy czerwonej.
Dokładnie płuczemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. Umieszczamy w koszyczku. Koszyczek umieszczamy w naczyniu miksującym i zalewamy wodą (1 cm ponad powierzchnię soczewicy). Gotujemy (czas 18-19 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 ) . Sprawdzamy czy soczewica się ugotowała - łatwo będzie się miażdżyła pod widelcem. Gotową soczewicę odsączamy z wody i odkładamy z koszyczkiem na bok.
Wodę wylewamy i myjemy naczynie miksujące.

2. W naczyniu miksującym umieszczamy czosnek i cebule przekrojone na połówki. Rozdrabniamy. ( czas 3-5 sek. | obr. 5 ). Otwieramy naczynie miksujące, kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę i czosnek na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę z oliwek. ( 3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2 ) .
Dodajemy 2-3 łyżeczki mączki grzybowej, 30g masła, brązowy cukier, szczypta ostrej papryki, kurkumę, pastę bulionu, 100g wody, pół łyżeczki soli. Gotujemy ( 5 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 )

Dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę czerwoną, 2 jajka, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy pomagając sobie kopystką jeżeli potrzeba ( 30 sek. | obr. 4-5 ) Przekładamy farsz do miski. Myjemy naczynie miksujące i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi.

Wskazówka
Jeżeli farsz jest wodnisty (a w dużej mierze decyduje o tym jak dobrze odsączymy ugotowaną soczewicę z wody), wtedy najlepszym sposobem jest przełożenie farszu na patelnię i podgrzanie go przez kilka minut. Bardzo szybko zredukuje się woda i powstanie plastyczna masa, konsystencją zbliżona do pasty. Farsz trzeba na patelni mieszać od czasu do czasu aby nie przypalić). Można też do farszu dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki bułki tartej. Pochłonie część wody.

3. W dużym garnku ustaw osoloną wodę aby się zagotowała.


Przygotowanie ciasta

4. Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką.

5. Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ( 2 min. | obr. 3-4 ).

6. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (Ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

7. Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka na środku umieścić sporą łyżeczkę farszu, uformować pierogi (tak jak lubisz).
Na filmiku poniżej propozycja.





8. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

9. Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.

Wskazówki:
- Farsz można przygotować dzień wcześniej. Będzie wygodniej robić pierogi.
- Farsz można z powodzeniem użyć też jako pastę do kanapek. Smakuje doskonale. Trzeba na końcu przygotowania solidnie go tylko podsmażyć na patelni, aby dodane jajka się przygotowały.

Świetna alternatywa dla pierogów z mięsem. Sprawdzą się doskonale na Wigilię. Smacznego.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chałka - czarująca słodka bułaKoncentrat i dżem z pigwy lub pigwowcaKetchup z cukiniiKibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki to samo zdrowie!Poprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślinŚwiątecznych dekoracji czas ...Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę