Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Mirelki


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

Wielkanoc, Boże Narodzenie, serniczki z kremem, małe serniki, babeczki serowe z kremem, sernik, ciasto do kawy, sernik z kremem, delikatny sernik

Mirelki Mirelki 


Składniki:

- 3 jajka
- 50g cukru kryształu
- 50g masła
- 250g sera ricotta (lub zwykłego sera twarogowego)
- 25g budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
- kilka kropli olejku pomarańczowego (lub soku z cytryny)
- mała szczypta soli

Dekoracja

- dowolny krem (np. bita śmietana, krem maślany lub budyniowy, krem czekoladowy).



MirelkiMirelki

Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
2. Dokładnie oddziel białka od żółtek.
3. Z białek ubij pianę na sztywno.
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek i białka z trzech jajek, na koniec dodaj maleńką szczyptę soli. (ok. 3 min. | obr. 3,5)

Po 3 min ubijania dodaj 1,5 łyżki cukru kryształu (ok. 20-30g) i ubijaj dalej (2min. | obr. 3,5)

Gdy powstanie sztywna i lśniąca pianka bezowa z białek i cukru. Przełóż ją delikatnie za pomocą kopystki do większej miski.
4. Naczynie miksujące nie musisz myć. Umieść w nim pozostałe składniki (ser, 3 żółtka, ok. 30 g cukru kryształu, olejek pomarańczowego, 25g budyniu w proszku, 50 g masła pokrojonego w kostkę około 1-2 cm.). Ucieraj pomagając sobie kopystką (1 min. | obr. 5 do 6) Powstanie aksamitna masa serowa (patrz zdjęcia).
5. Wyjmij masę serową do drugiej miski i dodając po 2-3 łyżki pianki bezowej do masy serowej wymieszaj bardzo delikatnie zawartość obu misek tak aby powstała jednolita masa serowa. (Ważne aby dodawać piankę do masy serowej, a nie odwrotnie).
6. Tak przygotowaną masę rozlewamy do foremek (z tej porcji powstanie ok. 9-10 babeczek) pamiętając o tym, aby niezależnie od wielkości foremek pozostawić 3-5 mm rezerwy po wlaniu masy. Podczas pieczenia będzie podnosiła się lekko do góry.
7. W rozgrzanym piekarniku (170 stopni C) umieszczamy foremki z masą serową i pieczemy około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną po 3-5 minutach. Wtedy wyjmujemy je z foremek i pozwalamy się schłodzić.


Dalej dekorujemy według uznania. Bita śmietana i owoce, kremy maślane, budyniowe czy czekoladowe ...Do dekoracji zaproś dzieci! Wspaniała zabawa w kuchni nawet dla najmłodszych. Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pomarańczowo - migdałowe ciasto Sok z malin + dżem malinowySzybki deser jogurtowy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki pszenicyKiełki słonecznikaNajczęstsze błędy podczas parzenia kawy