Mirelki


Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodzenie, serniczki z kremem, małe serniki, babeczki serowe z kremem, sernik, ciasto do kawy, sernik z kremem, delikatny sernik, mirelki, fingerfood

Mirelki
 Mirelki
 
 

Składniki:

- 250g sera ricotta (lub zwykłego sera twarogowego)
- 3 jajka
- 60g cukru pudru
- 60g masła
- 30g mąki ziemniaczanej
- 10g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 150g pomarańczy (obrana ze skórki, bez pestek pokrojona na 2cm kawałki)
- mała szczypta soli

Dekoracja

- dowolny krem (np. bita śmietana, krem maślany lub budyniowy, krem czekoladowy).




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Mirelki

Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

2. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki. Ucieraj (1 min. | obr. 5 do 6) Po zakończeniu otwórz pokrywę naczynia miksującego. Kopystką zrzuć z pokrywki i brzegów naczynia masę serową. Dokładnie zmiksuj.
(30 sek. | obr. 10) Powstanie aksamitna masa serowa.

3. Tak przygotowaną masę rozlewamy do foremek (z tej porcji powstanie ok. 9-10 płaskich babeczek o średnicy około 6cm).

Trzeba pamiętać o tym, aby niezależnie od wielkości foremek pozostawić 3-5 mm rezerwy po wlaniu masy. Podczas pieczenia będzie podnosiła się lekko do góry.

4. W rozgrzanym piekarniku (170 stopni C) umieszczamy foremki z masą serową i pieczemy 10 min. Dalej obniżamy temperaturę do 120 stopni C i dalej pieczemy jeszcze 40 min. Po zakończeniu pieczenia najlepiej wygasić piekarnik i pozostawić jeszcze 30 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. W ten sposób babeczki będą miały równą powierzchnię i nie będą opadać za bardzo. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek i pozwalamy się schłodzić.


5. Dekorujemy według uznania. Bita śmietana i owoce, kremy maślane, budyniowe czy czekoladowe ...Do dekoracji zaproś dzieci! Wspaniała zabawa w kuchni nawet dla najmłodszych.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Pesto z rzeżuchy Digestive, Graham crackers Chałka - czarująca słodka buła

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?