Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Mirelki


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodzenie, serniczki z kremem, małe serniki, babeczki serowe z kremem, sernik, ciasto do kawy, sernik z kremem, delikatny sernik

Mirelki Mirelki 


Składniki:

- 3 jajka
- 50g cukru kryształu
- 50g masła
- 250g sera ricotta (lub zwykłego sera twarogowego)
- 25g budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
- kilka kropli olejku pomarańczowego (lub soku z cytryny)
- mała szczypta soli

Dekoracja

- dowolny krem (np. bita śmietana, krem maślany lub budyniowy, krem czekoladowy).



MirelkiMirelki

Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
2. Dokładnie oddziel białka od żółtek.
3. Z białek ubij pianę na sztywno.
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek i białka z trzech jajek, na koniec dodaj maleńką szczyptę soli. (ok. 3 min. | obr. 3,5)

Po 3 min ubijania dodaj 1,5 łyżki cukru kryształu (ok. 20-30g) i ubijaj dalej (2min. | obr. 3,5)

Gdy powstanie sztywna i lśniąca pianka bezowa z białek i cukru. Przełóż ją delikatnie za pomocą kopystki do większej miski.
4. Naczynie miksujące nie musisz myć. Umieść w nim pozostałe składniki (ser, 3 żółtka, ok. 30 g cukru kryształu, olejek pomarańczowego, 25g budyniu w proszku, 50 g masła pokrojonego w kostkę około 1-2 cm.). Ucieraj pomagając sobie kopystką (1 min. | obr. 5 do 6) Powstanie aksamitna masa serowa (patrz zdjęcia).
5. Wyjmij masę serową do drugiej miski i dodając po 2-3 łyżki pianki bezowej do masy serowej wymieszaj bardzo delikatnie zawartość obu misek tak aby powstała jednolita masa serowa. (Ważne aby dodawać piankę do masy serowej, a nie odwrotnie).
6. Tak przygotowaną masę rozlewamy do foremek (z tej porcji powstanie ok. 9-10 babeczek) pamiętając o tym, aby niezależnie od wielkości foremek pozostawić 3-5 mm rezerwy po wlaniu masy. Podczas pieczenia będzie podnosiła się lekko do góry.
7. W rozgrzanym piekarniku (170 stopni C) umieszczamy foremki z masą serową i pieczemy około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną po 3-5 minutach. Wtedy wyjmujemy je z foremek i pozwalamy się schłodzić.


Dalej dekorujemy według uznania. Bita śmietana i owoce, kremy maślane, budyniowe czy czekoladowe ...Do dekoracji zaproś dzieci! Wspaniała zabawa w kuchni nawet dla najmłodszych. Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


RogalikiJego wysokość czekoladowo-cukiniowyMoje ulubione pączki

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Mam Thermomix - co dalej? Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębieniePizza domowa ...