Kapusta pekińska z kiełkami soczewicy


Popularne frazy: ->

 

Jeden z ciekawszych przepisów z udziałem kiełków soczewicy.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


125g kiełków soczewicy
3 - 4 duże liście kapusty pekińskiej
pół dużej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków tymianku
szczypta skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłocznia
sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek rozgnieść lub drobno posiekać.
Kapustę poszatkować.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć 2 - 3 minuty aż do zeszklenia cebuli.
Dodać kapustę i kiełki. Wymieszać.
Smażyć kolejne 3 minuty. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny oraz ocet winny.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Crumble ze śliwkami Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Sok z malin + dżem malinowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixMam Thermomix - co dalej? Barów mlecznych nieprzemijający urok