Składniki:- 2 ząbki czosnku - 1 mała cebula (przekrojona na pół) - szczypta soli - pęczek pietruszki (same listki) - pęczek bazylii (same listki) - 500-600ml śmietany 30% |
Przygotowanie w Thermomix
1. Zamykamy naczynie miksujące i uruchamiamy noże obr. 8. Na wirujące noże wrzucamy obrane ząbki czosnku, połówki cebuli, pietruszkę i bazylię. Spadając na noże poszatkują się na drobne kawałeczki.
2. Zatrzymujemy noże, dodajemy szczyptę soli i wlewamy śmietanę 30% (najlepiej taką 10 minut wcześniej wyjętą z lodówki, aby nie była bardzo zimna). 20 sek. | obr. 10
3. Dalej załóż motylek i rozpocznij ubijanie masła. (obr. 3,5) do czasu aż powstanie masło.
Wystarczy masło oddzielić od maślanki w koszyczku. Maślankę zachowaj - przyda się do wypiekania chleba lub bułek.
Masło możesz wykorzystać do smarowania chleba lub do innych przepisów np. chlebka ziołowego.
WSKAZÓWKA:
Pozostałość po ubijaniu masła (ziołową maślankę) wykorzystaj do zrobienia ciasta na chleb lub bułeczki ziołowe.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów