Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Chlebek ziołowy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

pieczywo, grill, piknik, party, zakręcone pieczywo, chleb ziołowy, chlebki ziołowe, chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy 


Składniki:

- 300ml maślanki (najlepsza będzie pozostałość po ubijaniu masła ziołowego)
- 40g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 570g mąki pszennej
- 5-10g soli
- 40g oliwy z oliwek (lub oleju)



Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie.
2. Wyrabiamy ciasto 20 sek. | obr. 4 do 6 - mieszamy składniki, a dalej (2min. | obr. Interwał) - wyrabiamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt 30cm x 40 cm, grubość ok. 5 milimetrów.
4. Smarujemy masłem ziołowym całą powierzchnię i kroimy na paski około 5 cm.
5. Zwijamy je "w harmonijkę" i układamy obok siebie w tortownicy (25cm średnicy).
6. Tortownicę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni na 15 minut. Dalej podkręcamy temperaturę w piekarniku na 180 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.
7. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tortilla - pełnoziarnistaChlebki indyjskie NAANMirelki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Ślubne inspiracje

Mówi się, że ślub bierze się raz w życiu, że dzień ślubu to jedyny dzień, kiedy wszystko musi być idealne. Panna młoda ma wyglądać idealnie od stóp do głów: fryzura, makijaż, paznokcie, dłonie, sukienka. Pan młody podobnie - ma mieć idealną fryzurę, nienaganną prezencję. Każdy kto już ten dzień przeżył doskonale wie o czym mowa.
Do ślubu warto zacząć się przygotowywać przynajmniej rok wcześniej. Jeśli zależy nam na konkretnym lokalu, sprawdźmy wcześniej wolne terminy.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Tak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Kiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki cebuli