Chlebek ziołowy


Popularne frazy: -> pieczywo, grill, piknik, party, zakręcone pieczywo, chleb ziołowy, chlebki ziołowe, chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy
 
 

Składniki:

- 300ml maślanki (najlepsza będzie pozostałość po ubijaniu masła ziołowego)
- 40g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 570g mąki pszennej
- 5-10g soli
- 40g oliwy z oliwek (lub oleju)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie.
2. Wyrabiamy ciasto 20 sek. | obr. 4 do 6 - mieszamy składniki, a dalej (2min. | obr. Interwał) - wyrabiamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt 30cm x 40 cm, grubość ok. 5 milimetrów.
4. Smarujemy masłem ziołowym całą powierzchnię i kroimy na paski około 5 cm.
5. Zwijamy je "w harmonijkę" i układamy obok siebie w tortownicy (25cm średnicy).
6. Tortownicę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni na 15 minut. Dalej podkręcamy temperaturę w piekarniku na 180 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.
7. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek Walentynkowy torcik Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami Klasyczne brownie z orzechami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...