Chlebek ziołowy

Popularne frazy: -> pieczywo, grill, piknik, party, zakręcone pieczywo, chleb ziołowy, chlebki ziołowe, chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy
 
 
  • Wybierz język

Składniki na chlebek z ziołami:



- 300ml maślanki (najlepsza będzie pozostałość po ubijaniu masła ziołowego)
- 40g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 570g mąki pszennej
- 5-10g soli
- 40g oliwy z oliwek (lub oleju)

Do wypieku przyda się:


- szczelna i łatwa w utrzymaniu keksówka.
Nie trzeba jej smarować ani wykładać papierem.
Najprościej w świecie bezpośrednio do formy umieszczasz ciasto. Nie będzie też z niej wyciekał tłuszcz.



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie.
2. Wyrabiamy ciasto 20 sek. | obr. 4 do 6 - mieszamy składniki, a dalej (2min. | obr. Interwał) - wyrabiamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt 30cm x 40 cm, grubość ok. 5 milimetrów.
4. Smarujemy masłem ziołowym całą powierzchnię i kroimy na paski około 5 cm.
5. Zwijamy je "w harmonijkę" i układamy obok siebie w dwóch keksówkach lub tortownicy (25cm średnicy).
6. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni na 15 minut. Dalej podkręcamy temperaturę w piekarniku na 180 stopni C i pieczemy jeszcze 35 minut.
7. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Calzone Tawa Tawas - boliwijskie pączki Chrupiące kawowe gofry - fit Makowiec świąteczny

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie