Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Ciasto czekoladowe z budyniowym kremem i truskawkową kołderką

Popularne frazy: ->



Składniki:

Ciasto:

- 50g czekolady w kostkach 70%-towej.
- 160g mleka w temp. pokojowej
- 140g cukru kryształu
- 1 jajko
- 180g śmietany 18% gęstej kwaśnej
- 55g oleju
- 130g mąki
- 40g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem budyniowy:

- 700g mleka 3,2%
- 80g mąki pszennej typ 500
- 90g mąki ziemniaczanej
- 30g cukru waniliowego (najlepszy będzie ten zrobiony w Thermomix)
- 2 jajka
- 250g cukru kryształu
- ok. 350g masła (od biedy może być i margaryna)


Truskawkowa kołderka:

- 500g mrożonych truskawek
- 200g wody przegotowanej
- 2 galaretki truskawkowe




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix



Krem budyniowy:

1) Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki z pozycji "Krem budyniowy" za wyjątkiem masła. Masło dodamy później, gdy budyń przestygnie. (6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2,5). Gotowy budyń przełóż do innego naczynia, przykryj folią i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
2) Umyj dokładnie naczynie miksujące.


Ciasto czekoladowe
3) Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
4) W naczyniu miksującym umieść 160g mleka i 50g kostek prawdziwej czekolady. (2,5 min | 40 stopni C | obr. 2). Rozpuszczamy czekoladę. Gotową przelewamy do kubka i pozostawiamy do przestygnięcia.
5) Naczynie miksujące wystarczy przepłukać zimną wodą. Nie trzeba go dokładnie czyścić. Załóż motylek
6) W naczyniu miksującym umieść 140g cukru i jajko (4 min. | temp.60 stopni | obr.3,5). Ucieramy jajko z cukrem na gładką masę.
7) Dodajemy rozpuszczoną wcześniej czekoladę, śmietanę 18% gęstą i kwaśną, olej oraz olejek waniliowy.(1,5 min. | obr. 3)
8) Zdejmujemy motylek. Dodajemy: 130g mąki pszennej, 40g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. (1,5 min. | obr.3).
9) Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy (ok.25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
10) Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 25-30 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.



Galaretka

11) Zamrożone truskawki zmiksować (8 sek. | obr. 8). Dodać szklankę wody i zagotować. (5 min. | temp.90 stopni | obr. 2). Dodać 2 galaretki w proszku i wymieszać. (1 min. | obr. 3). Przełożyć do miski i pozostawić aby lekko stężało. Umyj naczynie miksujące.

Krem budyniowy - końcowa faza
12) Masło pokrojone w kostkę ok. 2 cm umieścić w naczyniu miksującym. (1 min. | obr. 3). Ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się w kremu.
13) Kremem dokładnie smarujemy ciasto, tak aby wylana później galaretka nie przedostała się do ciasta czekoladowego.
14) Na wierzch wylewamy lekko stężałą wcześniej przygotowaną galaretkę. Pozostawiamy ciasto do stężenia 3-4 godziny w chłodnym miejscu.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Digestive, Graham crackersDomowy serek a'la ricottaMoje ulubione pączki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Wyciskarka do owoców - jaką wybrać?Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę