Chaczapuri - imeruli

( inspiracja: http://www.greenmorning.pl/chaczapuri/ )

Popularne frazy: -> obiad, kolacja, danie z serem, gruzińska pizza, z Gruzji, thermomix

 
  • Wybierz język

Ciasto:
- 15 g. świeżych drożdży
- mała szczypta cukru na drożdże
- 300g ciepłej wody
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30-40g oleju


Farsz:
- 250g białej mozzarelli
- 300g serka ricotta lub Capri
- 50g dobrego żółtego sera
- ok. 1 łyżeczki soli
- pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku


Dodatki:
- masło zwykłe, czosnkowe lub ziołowe do smarowania


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. Do naczynia miksującego wrzuć drożdże, szczyptę cukru, 500g mąki pszennej, sól i ok. 300g wody ciepłej.(30 sek. | obr. 5) Dalej uruchom wagę, dodaj ok.40g oleju (2 min. | Interwał) - wyrabiamy ciasto jak na chleb czy bułki.


2. Wyrobione ciasto umieszczamy w większej misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


3. Przystępujemy do przygotowania farszu.
4. W suchym naczyniu miksującym umieszczamy ser żółty. (10 sek. | obr. 8). Do rozdrobnionego sera dodajemy mozarellę i ser, sól, pieprz i ulubione przyprawy. (1,5 min. | obr.3)



5. Przystępujemy do wypiekania. Odrywamy kawałek ciasta. Lekko go rozpłaszczamy. Na środku układamy kulę farszu serowego. Zamykamy farsz formując sakiewkę. Dalej lekko spłaszczamy, aby utworzył się placek i dalej pomóż sobie wałkiem aby powstał półcentymetrowej grubości placek. Wypiekamy go na suchej patelni lub naleśnikarce.

6. Pieczemy z jednej strony aż od spodu się zarumieni, wtedy odwracamy i podobnie z drugą stroną.

7. Podajemy wprost po upieczeniu na ciepło z masełkiem.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z truskawkami (na słodko) Sylwestrowy tort Borysa Białe Brigadeirao Pizza (styl napoletana)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Władza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaJak wyhodować kiełki w domu?