Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Chaczapuri - imeruli

( inspiracja: http://www.greenmorning.pl/chaczapuri/ )

Popularne frazy: -> obiad, kolacja, danie z serem, gruzińska pizza, z Gruzji, thermomix



Ciasto:
- 15 g. świeżych drożdży
- mała szczypta cukru na drożdże
- 300g ciepłej wody
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30-40g oleju


Farsz:
- 250g białej mozzarelli
- 300g serka ricotta lub Capri
- 50g dobrego żółtego sera
- ok. 1 łyżeczki soli
- pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku


Dodatki:
- masło zwykłe, czosnkowe lub ziołowe do smarowania


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix




1. Do naczynia miksującego wrzuć drożdże, szczyptę cukru, 500g mąki pszennej, sól i ok. 300g wody ciepłej.(30 sek. | obr. 5) Dalej uruchom wagę, dodaj ok.40g oleju (2 min. | Interwał) - wyrabiamy ciasto jak na chleb czy bułki.


2. Wyrobione ciasto umieszczamy w większej misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


3. Przystępujemy do przygotowania farszu.
4. W suchym naczyniu miksującym umieszczamy ser żółty. (10 sek. | obr. 8). Do rozdrobnionego sera dodajemy mozarellę i ser, sól, pieprz i ulubione przyprawy. (1,5 min. | obr.3)



5. Przystępujemy do wypiekania. Odrywamy kawałek ciasta. Lekko go rozpłaszczamy. Na środku układamy kulę farszu serowego. Zamykamy farsz formując sakiewkę. Dalej lekko spłaszczamy, aby utworzył się placek i dalej pomóż sobie wałkiem aby powstał półcentymetrowej grubości placek. Wypiekamy go na suchej patelni lub naleśnikarce.

6. Pieczemy z jednej strony aż od spodu się zarumieni, wtedy odwracamy i podobnie z drugą stroną.

7. Podajemy wprost po upieczeniu na ciepło z masełkiem.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Stefanka - miodownikBułeczki z ziemniakamiCzworaczek - chleb pszenno-żytni

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki amarantusaPoprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślinCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?