Chaczapuri - imeruli

( inspiracja: http://www.greenmorning.pl/chaczapuri/ )


Popularne frazy: -> obiad, kolacja, danie z serem, gruzińska pizza, z Gruzji, thermomix

 

Ciasto:
- 15 g. świeżych drożdży
- mała szczypta cukru na drożdże
- 300g ciepłej wody
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30-40g oleju


Farsz:
- 250g białej mozzarelli
- 300g serka ricotta lub Capri
- 50g dobrego żółtego sera
- ok. 1 łyżeczki soli
- pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku


Dodatki:
- masło zwykłe, czosnkowe lub ziołowe do smarowania


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1. Do naczynia miksującego wrzuć drożdże, szczyptę cukru, 500g mąki pszennej, sól i ok. 300g wody ciepłej.(30 sek. | obr. 5) Dalej uruchom wagę, dodaj ok.40g oleju (2 min. | Interwał) - wyrabiamy ciasto jak na chleb czy bułki.


2. Wyrobione ciasto umieszczamy w większej misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


3. Przystępujemy do przygotowania farszu.
4. W suchym naczyniu miksującym umieszczamy ser żółty. (10 sek. | obr. 8). Do rozdrobnionego sera dodajemy mozarellę i ser, sól, pieprz i ulubione przyprawy. (1,5 min. | obr.3)



5. Przystępujemy do wypiekania. Odrywamy kawałek ciasta. Lekko go rozpłaszczamy. Na środku układamy kulę farszu serowego. Zamykamy farsz formując sakiewkę. Dalej lekko spłaszczamy, aby utworzył się placek i dalej pomóż sobie wałkiem aby powstał półcentymetrowej grubości placek. Wypiekamy go na suchej patelni lub naleśnikarce.

6. Pieczemy z jednej strony aż od spodu się zarumieni, wtedy odwracamy i podobnie z drugą stroną.

7. Podajemy wprost po upieczeniu na ciepło z masełkiem.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocny torcik - Marysieńka Toskański makaron PICI Sok Kubuś Ciasteczka z wróżbą

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJest i ON. Nowy Thermomix TM6.Makowców magiczny czas...