Chebki pita

Popularne frazy: -> pita, chlebki, pieczywo, kamien do pizzy

Chebki pita
 
 
  • Wybierz język

Składniki:
- 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 250 ml wody (letniej 30-40 stopni)
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- łyżeczka soli



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix



1) W naczyniu miksującym umieść wodę, pokruszone drożdże i cukier. Lekko podgrzewamy ( 1 min. | 37 stopni C | obr. 2 )

2) Następnie dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto. (3-4 min. | Interwał / Kłos)

3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1h do 1,5h w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

4) Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na równe części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka. Można w tym miejscu pomóc sobie maszynką do wałkowania ciasta na makaron). Odłożyć ponownie na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości i przykryć ściereczką aby nie wyschły. (około 30 - 40 minut powinno wystarczyć aby były gotowe do wypiekania).

5) Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzej blachę, na której będziesz wypiekać pity, (doskonale w tym miejscu sprawdzi się też kamień do wypiekania pizzy). Pieczemy w temp. 220 stopni C przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

# Wskazówka. Z chlebkami podczas przekładania na blachę czy kamień obchodź się bardzo ostrożnie, aby nie opadły za bardzo.

Gotowe zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i podawać z dowolnym nadzieniem mięsnym i warzywnym komponując to z przeróżnymi sosami.

Wskazówki:

# Pity doskonale smakują też na drugi dzień.
# Można też w ramach eksperymentów kulinarnych do ciasta dodać ulubione zioła, które będą się komponowały później z podanym farszem (np. bazylię, oregano, rozmaryn).

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chałka - czarująca słodka buła Zabawne ciasteczka Chlebek ziołowy Masło ziołowo-czosnkowe

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Ranking najlepszych produktów wysokobiałkowych w sklepie Biedronka

Pamiętam, jak pewnego dnia, po intensywnym treningu na siłowni, stanąłem przed półkami w Biedronce, zastanawiając się, jakie produkty wysokobiałkowe wybrać, aby wspomóc regenerację mięśni. Wybór był ogromny - od mięs i ryb, przez nabiał, aż po rośliny strączkowe i przekąski.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie