Chebki pita


Popularne frazy: -> pita, chlebki, pieczywo, kamien do pizzy

Chebki pita
 
 

Składniki:
- 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 250 ml wody (letniej 30-40 stopni)
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- łyżeczka soli



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix



1) W naczyniu miksującym umieść wodę, pokruszone drożdże i cukier. Lekko podgrzewamy ( 1 min. | 37 stopni C | obr. 2 )

2) Następnie dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto. (3-4 min. | Interwał / Kłos)

3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1h do 1,5h w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

4) Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na równe części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka. Można w tym miejscu pomóc sobie maszynką do wałkowania ciasta na makaron). Odłożyć ponownie na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości i przykryć ściereczką aby nie wyschły. (około 30 - 40 minut powinno wystarczyć aby były gotowe do wypiekania).

5) Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzej blachę, na której będziesz wypiekać pity, (doskonale w tym miejscu sprawdzi się też kamień do wypiekania pizzy). Pieczemy w temp. 220 stopni C przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

# Wskazówka. Z chlebkami podczas przekładania na blachę czy kamień obchodź się bardzo ostrożnie, aby nie opadły za bardzo.

Gotowe zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i podawać z dowolnym nadzieniem mięsnym i warzywnym komponując to z przeróżnymi sosami.

Wskazówki:

# Pity doskonale smakują też na drugi dzień.
# Można też w ramach eksperymentów kulinarnych do ciasta dodać ulubione zioła, które będą się komponowały później z podanym farszem (np. bazylię, oregano, rozmaryn).

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca Calzone Masło klarowane z Thermomix Murzynek z charakterem

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaOlejki w kuchni