Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Chebki pita


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

pita, chlebki, pieczywo, kamien do pizzy

Chebki pita 


Składniki:
- 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 250 ml wody (letniej 30-40 stopni)
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- łyżeczka soli


Przygotowanie w Thermomix



1) W naczyniu miksującym umieść wodę, pokruszone drożdże i cukier. Lekko podgrzewamy ( 1 min. | 37 stopni C | obr. 2 )

2) Następnie dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto. (3-4 min. | Interwał / Kłos)

3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1h do 1,5h w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

4) Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na równe części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka. Można w tym miejscu pomóc sobie maszynką do wałkowania ciasta na makaron). Odłożyć ponownie na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości i przykryć ściereczką aby nie wyschły. (około 30 - 40 minut powinno wystarczyć aby były gotowe do wypiekania).

5) Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzej blachę, na której będziesz wypiekać pity, (doskonale w tym miejscu sprawdzi się też kamień do wypiekania pizzy). Pieczemy w temp. 220 stopni C przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

# Wskazówka. Z chlebkami podczas przekładania na blachę czy kamień obchodź się bardzo ostrożnie, aby nie opadły za bardzo.

Gotowe zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i podawać z dowolnym nadzieniem mięsnym i warzywnym komponując to z przeróżnymi sosami.

Wskazówki:

# Pity doskonale smakują też na drugi dzień.
# Można też w ramach eksperymentów kulinarnych do ciasta dodać ulubione zioła, które będą się komponowały później z podanym farszem (np. bazylię, oregano, rozmaryn).

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Ciasteczka z wróżbąBułki z kiełków pszenicyChleb weselny (Thermomix)

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

czytaj więcej...


Inne artykuły

Tak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...Przepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix