Obowiązkowy punkt programu wizyty w Krakowie. Kiedyś często bywałem w Krakowie ... Smaki jakie przywodzi mi na myśl to miasto często biegną w kierunku sprzedawanych na ulicy obwarzanków. Jako, że teraz do Krakowa daleko - trzeba było sobie jakoś poradzić... odtwarzam więc smak tej przekąski rodem z grodu Kraka. Nie byłbym oczywiście sobą, gdybym nie dodał tam coś swojego ... Oceńcie sami. |
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- ok. 300 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 25g świeżych drożdży
- szczypta cukru na drożdże
- 25g ziaren słonecznika (najlepiej takie ogrzane na patelni - mają więcej aromatu)
- 560g mąki pszennej
- 5-10g soli (zależy od upodobań smakowych)
- 2-3 łyżki oleju z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- duża łyżka miodu płynnego
Do smarowania:
- 1 roztrzepane jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam, mak lub gruboziarnista sól
Przygotowanie
Drożdże umieść w szklance z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Pozwól aby rozpoczęły pracę (pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut).
W dużej misie połącz wszystkie składniki wraz z drożdżami w jednolite ciasto. Trzeba je dosyć długo wyrabiać aby było miłe w dotyku i sprężyste. (Można sobie pomóc robotem do wyrabiania ciasta). Tak wyrobione ciasto pozostaw w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość (około 1-1,5 godziny).
Gdy ciasto podrośnie wyjmij z miski podsyp lekko mąką i uformuj rulon. Podziel na równych 12 części. Z każdej uformuj rulon długości ok. 50cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcie poglądowe)
Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).
Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.
Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja! Smacznego!
Przygotowanie w Thermomix
2) Zamieszaj składniki ciasta (czas 15sek.| obr.6).
3) Wyrabiamy ciasto (2 min. | pozycja interwał). Ciasto wyjmujemy z thermomix-a i umieszczamy w miseczce na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu.
4) Gdy ciasto podrośnie wyjmij je z miski i uformuj rulon. Podziel go na 12 równych części. Z każdej z części uformuj rulon o długości około 50 cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcia poglądowe). Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody z łyżką cukru w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).
5) Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.
6) Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja!
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów