Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)


Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, krakowskie wypieki, obwarzanek, obwarzanki bulki, domowe obwarzanki, obwarzanki przepis na Thermomix, Thermomix Party, precle, precelki

Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)
 
 

Obowiązkowy punkt programu wizyty w Krakowie. Kiedyś często bywałem w Krakowie ... Smaki jakie przywodzi mi na myśl to miasto często biegną w kierunku sprzedawanych na ulicy obwarzanków. Jako, że teraz do Krakowa daleko - trzeba było sobie jakoś poradzić... odtwarzam więc smak tej przekąski rodem z grodu Kraka. Nie byłbym oczywiście sobą, gdybym nie dodał tam coś swojego ... Oceńcie sami.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 152 000 osób) >>


Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

- ok. 300 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 25g świeżych drożdży
- szczypta cukru na drożdże
- 25g ziaren słonecznika (najlepiej takie ogrzane na patelni - mają więcej aromatu)
- 560g mąki pszennej
- 5-10g soli (zależy od upodobań smakowych)
- 2-3 łyżki oleju z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- duża łyżka miodu płynnego


Do smarowania:
- 1 roztrzepane jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam, mak lub gruboziarnista sól


obwarzanki

Przygotowanie

Drożdże umieść w szklance z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Pozwól aby rozpoczęły pracę (pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut).



W dużej misie połącz wszystkie składniki wraz z drożdżami w jednolite ciasto. Trzeba je dosyć długo wyrabiać aby było miłe w dotyku i sprężyste. (Można sobie pomóc robotem do wyrabiania ciasta). Tak wyrobione ciasto pozostaw w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość (około 1-1,5 godziny).



Gdy ciasto podrośnie wyjmij z miski podsyp lekko mąką i uformuj rulon. Podziel na równych 12 części. Z każdej uformuj rulon długości ok. 50cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcie poglądowe)



Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).


Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.

Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja! Smacznego!



Przygotowanie w Thermomix



1) Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomix-a. Najlepiej w kolejności podanej w liście składników.

2) Zamieszaj składniki ciasta (czas 15sek.| obr.6).

3) Wyrabiamy ciasto (2 min. | pozycja interwał). Ciasto wyjmujemy z thermomix-a i umieszczamy w miseczce na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu.

4) Gdy ciasto podrośnie wyjmij je z miski i uformuj rulon. Podziel go na 12 równych części. Z każdej z części uformuj rulon o długości około 50 cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcia poglądowe). Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody z łyżką cukru w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).

5) Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.

6) Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja!

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bezowe ciasteczka z kremem z granatami Sok Kubuś Crumble ze śliwkami Sernik pod czekoladową kołderką

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Dla kogo dieta pudełkowa?Kiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?