Czy wiesz, że ...
Kiełki brokułów zawierają więcej przeciwutleniaczy niż same brokuły.

Już dość dawno odkryto w kiełkach brokułów wysoką koncentrację silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Znajduje się on też w dojrzałych brokułach, ale jest go od 10 do 100 razy mniej niż w kiełkach. Związek ten ma działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tego cennego flawonoidu.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Bezglutenowe chrupkie gofry ryżowe

Popularne frazy: ->



Składniki na 4 gofry:
- 140g mąki ryżowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 100g mleka
- szczypta soli
- 20-30g cukru brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu miksującym założyć motylek.
Ubić pianę z białek przy pomocy motylka (ok. 3min.| 3,5) - na sztywno.

2. Przełożyć pianę do miseczki. Do naczynia miksującego włożyć żółtka i pozostałe składniki wg kolejności podanej w przepisie. Wymieszać ciasto (30 sek. | obr. 4).

3. Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki. Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia.

4. Aby gofry były chrupiące należy po upieczniu układać je na kratce do przestygnięcia.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Mini szarlotkiNiezły kwiatek na śniadanie - stokrotkaRogale Świętego Marcina

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

W jaki sposób wybrać najlepsze musli?Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieDla kogo dieta pudełkowa?