Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Sernik pod czekoladową kołderką

Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodzenie, Sernik z czekoladą, ciasto do kawy



Składniki:

Masa serowa
- 500 g sera białego tłustego
- 20 g budyniu waniliowego, (w proszku z cukrem)
- 250 g słodkiego mleka zagęszczonego
- 2 białka kurze
- 0,5 limonki, (sam sok wyciśnięty)
- 10 g cukier wanilinowy


Wierzchnia warstwa masy serowej
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka stołowa cukru pudru


Kołderka czekoladowa
- 4 żółtka kurze
- 30 g cukru pudru
- 0,5 łyżki kakao
- 60 g śmietanki kremówki 30%
- 50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej


Pianka z białek
- 2 białka kurze
- 50 g cukru
- maleńka szczypta soli


Sernik pod czekoladową kołderką 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Sernik pod czekoladową kołderką

Przygotowanie w Thermomix

Masa serowa:


1. Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni i przygotuj tortownicę (najlepsza będzie zbliżona do 18 cm średnicy i 8cm wysokości). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki z pozycji "masa serowa" wrzucić do naczynia miksującego. (2min. | obr. 7-8). Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i umieść w rozgrzanym już piekarniku (175 stopni) na 35 minut.

3. Wierzchnia warstwa masy serowej.
Załóż motylek. Do naczynia miksującego wlej 150g kwaśnej śmietany 18% i dodajemy łyżkę stołową cukru pudru. (15 sek. | obr. 3). Masą tą polewamy sernik po 35 minutach pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladowa kołderka:

4. Gdy mamy już zupełnie wystygnięty sernik zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego. Nie można go wylewać na gorący sernik.

5. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z przepisu w pozycji "kołderka czekoladowa". (3 min. | 60 stopni | obr. 3). Po uzyskaniu gładkiej masy przelewamy w całości do miseczki pomagając sobie kopystką. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

6. Piana z białek

W suchym i czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek. Wlewamy 2 białka kurze + odrobina soli.

Pianę ubijamy na sztywno ( 3min. | obr. 3,5). Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier (bez pośpiechu) i dalej ubijamy (obr. 3,5) aż piana będzie błyszcząca. Tak przygotowaną pianę łączymy bardzo delikatnie (najlepiej dodając po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszając). Gotowy mus czekoladowy wylewamy na sernik (jeszcze w tortownicy) zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dopiero wtedy sernik da się wyjąć z formy i pokroić.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Domowe krakersyRóżane drożdżówkiWieniec z bułeczek pszennych

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki hodowane w woreczkach...Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCzy z tej mąki będzie chleb?