Sernik pod czekoladową kołderką


Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodzenie, Sernik z czekoladą, ciasto do kawy

Sernik pod czekoladową kołderką
 
 

Składniki:

Masa serowa
- 500 g sera białego tłustego
- 20 g budyniu waniliowego, (w proszku z cukrem)
- 250 g słodkiego mleka zagęszczonego
- 2 białka kurze
- 0,5 limonki, (sam sok wyciśnięty)
- 10 g cukier wanilinowy


Wierzchnia warstwa masy serowej
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka stołowa cukru pudru


Kołderka czekoladowa
- 4 żółtka kurze
- 30 g cukru pudru
- 0,5 łyżki kakao
- 60 g śmietanki kremówki 30%
- 50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej


Pianka z białek
- 2 białka kurze
- 50 g cukru
- maleńka szczypta soli



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Sernik pod czekoladową kołderką

Przygotowanie w Thermomix

Masa serowa:


1. Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni i przygotuj tortownicę (najlepsza będzie zbliżona do 18 cm średnicy i 8cm wysokości). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki z pozycji "masa serowa" wrzucić do naczynia miksującego. (2min. | obr. 7-8). Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i umieść w rozgrzanym już piekarniku (175 stopni) na 35 minut.

3. Wierzchnia warstwa masy serowej.
Załóż motylek. Do naczynia miksującego wlej 150g kwaśnej śmietany 18% i dodajemy łyżkę stołową cukru pudru. (15 sek. | obr. 3). Masą tą polewamy sernik po 35 minutach pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladowa kołderka:

4. Gdy mamy już zupełnie wystygnięty sernik zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego. Nie można go wylewać na gorący sernik.

5. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z przepisu w pozycji "kołderka czekoladowa". (3 min. | 60 stopni | obr. 3). Po uzyskaniu gładkiej masy przelewamy w całości do miseczki pomagając sobie kopystką. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

6. Piana z białek

W suchym i czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek. Wlewamy 2 białka kurze + odrobina soli.

Pianę ubijamy na sztywno ( 3min. | obr. 3,5). Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier (bez pośpiechu) i dalej ubijamy (obr. 3,5) aż piana będzie błyszcząca. Tak przygotowaną pianę łączymy bardzo delikatnie (najlepiej dodając po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszając). Gotowy mus czekoladowy wylewamy na sernik (jeszcze w tortownicy) zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dopiero wtedy sernik da się wyjąć z formy i pokroić.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ananasowo-malinowa chmurka Chleb jogurtowy Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Białe Brigadeirao

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Kiełkowanie prostsze niż myślisz...