Składniki: KREM CZEKOLADOWY(ok. 700 g.) BISZKOPT KAKAOWY (na tortownicę 18-20cm) ROZTWÓR DO NASĄCZANIA PODKŁADÓW BEZY |
Przygotowanie w Thermomix
KREM CZEKOLADOWY
1) Rozpuszczamy kostki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej aby uzyskać płynną czekoladę. Ustaw mały garnek na kuchence wlej ok 500ml wody, przykryj miseczką tak aby zakryła cały otwór w garnku. Na miseczkę wrzuć kostki czekolady. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia całości. Odstaw do przestygnięcia.
2) W thermomixie przygotowujemy cukier puder. Do naczynia miksującego wrzuć 150g. cukru kryształu ( 30 sek. | obr. 10).
3) Do naczynia miksującego załóż motylek. Wrzucamy 3 żółtka i ucieramy (ok. 3-4 min. | obr. 3,5).
Dalej dodajemy masło w małych porcjach i ucieramy (ok. 2 min. | obr. 3,5).
Do pulchnej - utartej masy dodajemy 2 łyżeczki kakao i małymi porcjami lekko schłodzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladę. (czekolada nie może być mocno ciepła bo krem się zetnie). Cały czas ucieramy (obroty 3,5).
4) Po dodaniu całej czekolady na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki alkoholu. Zamieszać. (15 sek. | obr. 3). Krem mamy gotowy.
5) Przed smarowaniem koniecznie lekko schłodzić w lodówce.
BEZY / PODKŁADY BEZOWE
1. Uruchomić piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.
Beza zaraz po ubiciu powinna trafić wprost do ciepłego piekarnika. Podczas ubijania piany przygotuj też tortownicę lub dwie z papierem do pieczenia.
Jeżeli chcesz dwa podkłady bezowe potrzebne będą dwie blachy najlepiej wielkością dopasowane do podkładów biszkoptowych, które upieczesz.
2. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Wbij 3 białka, dodaj małą szczyptę soli.(3-4 min. | obr. 3-4). Ubijamy na sztywną pianę.
3. Nie przerywając ubijania zmniejsz obroty na 3 i dodaj małymi porcjami cukier. Nie spiesz się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna.
4. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet winny. Ubijamy jeszcze 20-30 sek. | obr. 3
5. Ubitą pianę za pomocą szprycy lub po prostu woreczka z odciętym rogiem nakładaj do tortownicy tworząc małe bezy jedna obok drugiej tak aby powstał podkład bezowy na podkładzie papierowym. W ten sposób otrzymasz równy podkład bezowy. To samo w drugiej tortownicy. Piana z 3 białek powinna bez problemu wystarczyć na dwie tortownice ok. 18 cm.
6. Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 70-90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.
Jeżeli masz 2 podkłady umieść je na środkowych półkach w piekarniku.
Upieczone podkłady bezowy pozostawiamy do zupełnego wystudzenia i wtedy odcinamy nożem brzegi. Nie szkodzi gdy się połamią. Połamane również dobrze sprawdzą się jako warstwa w torciku.
BISZKOPT KAKAOWY
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C
2. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
3. Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
4. Oddzielić białka od żółtek.
5. Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
6. Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej (ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać (30-40 sek. | obr. 1).
7. Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
8. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.
Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
10. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrój je na 3 blaty.
Mamy gotowe podkłady biszkoptowe.
JAK ZŁOŻYĆ TORCIK?
Podkłady tortowe / biszkopty lekko nasączyć roztworem mocnej kawy z alkoholem. Kolejno smarować lekko schłodzonym kremem czekoladowym. Na krem ułożyć bezy lub podkłady bezowe na całej powierzchni. Dalej kolejna cieniutka warstwa kremu czekoladowego i kolejny podkład/biszkopt. Tak aż do wykorzystania trzech podkładów. Na koniec boki tortu wyrównać i pokryć kremem czekoladowym. Ozdobić łopatką z ząbkami do wyrównywania brzegów tortów.
Górę lekko wyrównać kremem i obsypać gorzką czekoladą lub innymi wiórkami według upodobania. Torcik dobrze jest schłodzić i wyjąć z lodówki na 2-3h przed podaniem aby czekolada zdążyła się wyluzować.
WSKAZÓWKI:
# Podkłady biszkoptowe najlepiej upiec dzień wcześniej.
# Bezy/podkłady bezowe również lepiej jest upiec dzień wcześniej
# Tort jest bardzo słodki - przez co bardzo wydajny. Podając go gościom krój cieniutkie porcje.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów