Ciasto na makaron domowy

Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron domowy, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron domowy jak zrobić

Ciasto na makaron domowy
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu
- 80g pszennej mąki (najlepiej typ "00"
- spora szczypta kurkumy
- 2 jajka kurze
- 20g oliwy z oliwek
- (opcjonalnie jeżeli potrzeba) 2-3 łyżki wody aby poprawić konsystencję ciasta gdy jest zbyt suche.


Dodatki:

- mąka pszenna do podsypywania
- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać makaron smakowy)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (40-50 sek. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.



Wyjmij ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj za pomocą wałka podsypując mąką. Makaron można pokroić ręcznie, ale polecamy skorzystać z najprostszej maszynki do makaronu. Praca zamieni się w przyjemność, a makaron domowy zagości na stałe w Twoim domu!





makaron przepis thermomix





makaron przepis thermomix




Wskazówki

# Makaron gotujemy w dużym garnku z wrzącą wodą (3-4 minuty)

# Można go też wysuszyć i pozostawić do późniejszego ugotowania

# Doskonały dodatek do rosołu i innych zup wykonanych w Thermomix-ie

# Z tego samego przepisu możesz zrobić inne rodzaje makaronu (wstążki, nitki, kokardki, płaty makaronowe do lasagne, łazanki itp)


Jak przechowywać makaron?

Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany tuż przed jedzeniem. Nie warto robić go na zapas. Jeżeli dysponujesz Thermomix-em i maszynką do makaronu - przygotowanie makaronu to kilka chwil.

Jeśli jednak chcemy przechować:

Ugotowany makaron (aby się nie sklejał należy dodać łyżeczkę oleju lub oliwy na każde 250g ugotowanego makaronu) - koniecznie przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku. W ten sposób przechowywany będzie nadawał się do spożycia przez 3 do 5 dni.


Surowy domowy makaron

- można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet do kilku miesięcy jeżeli został dobrze wysuszony.

Suchy makaron

- należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu maksymalnie przez rok.

Zamrażanie

- do tego nadają się tylko te gatunki makaronu, które są przeznaczone do zapiekania, np. lasagne. Makaronów mrożonych nie rozmrażamy, umieszczamy je bezpośrednio we wrzątku.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Krem czekoladowy nie tylko do tortów Koreczki focaccia Szybki likier czekoladowo-miętowy Arcyprosty keks

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pizza domowa ... Kiełki to samo zdrowie!Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę