Składniki:- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu Dodatki:- mąka pszenna do podsypywania |
Przygotowanie w Thermomix
W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (40-50 sek. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.
Wyjmij ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj za pomocą wałka podsypując mąką. Makaron można pokroić ręcznie, ale polecamy skorzystać z najprostszej maszynki do makaronu. Praca zamieni się w przyjemność, a makaron domowy zagości na stałe w Twoim domu!
Wskazówki
# Makaron gotujemy w dużym garnku z wrzącą wodą (3-4 minuty)
# Można go też wysuszyć i pozostawić do późniejszego ugotowania
# Doskonały dodatek do rosołu i innych zup wykonanych w Thermomix-ie
# Z tego samego przepisu możesz zrobić inne rodzaje makaronu (wstążki, nitki, kokardki, płaty makaronowe do lasagne, łazanki itp)
Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany tuż przed jedzeniem. Nie warto robić go na zapas. Jeżeli dysponujesz Thermomix-em i maszynką do makaronu - przygotowanie makaronu to kilka chwil.
Ugotowany makaron (aby się nie sklejał należy dodać łyżeczkę oleju lub oliwy na każde 250g ugotowanego makaronu) - koniecznie przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku. W ten sposób przechowywany będzie nadawał się do spożycia przez 3 do 5 dni.
- można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet do kilku miesięcy jeżeli został dobrze wysuszony.
- należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu maksymalnie przez rok.
- do tego nadają się tylko te gatunki makaronu, które są przeznaczone do zapiekania, np. lasagne. Makaronów mrożonych nie rozmrażamy, umieszczamy je bezpośrednio we wrzątku.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?