Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Pierniczki


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

Na święta, Boże Narodzenie, do lukrowania, na choinkę, upominek, miękkie pierniczki, jak zrobić pierniczki Thermomix, domowe pierniki, pierniczki zrobione w domu

Pierniczki 


Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (od biedy może być biały cukier puder)
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 200g miodu (płynnego)
- 120g masła
- 1 jajko


Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru


Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. ( 10 sek. | obr. 6 ) Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(30 sek. | obr. 6-8)

2. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

3. Z ciasta formuj placki (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).



Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:


# Ciasto nadaje się doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Ciasteczka bankietowe Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnikSzarlotka wałecka

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

czytaj więcej...


Inne artykuły

Najczęstsze błędy podczas parzenia kawyKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKiełki rzodkiewki