Pierniczki


Popularne frazy: -> Na święta, Boże Narodzenie, do lukrowania, na choinkę, upominek, miękkie pierniczki, jak zrobić pierniczki Thermomix, domowe pierniki, pierniczki zrobione w domu

Pierniczki
 
 

Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (od biedy może być biały cukier puder)
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 200g miodu (płynnego)
- 120g masła
- 1 jajko


Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. ( 10 sek. | obr. 6 ) Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(30 sek. | obr. 6-8)

2. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

3. Z ciasta formuj placki (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).



Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:


# Ciasto nadaje się doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Drożdżówki z makiem Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...Dla kogo dieta pudełkowa?20 jadalnych produktów zabijających cellulit