Składniki: Lukier: |
Przygotowanie w Thermomix
1. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. ( 10 sek. | obr. 6 ) Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(30 sek. | obr. 6-8)
2. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.
3. Z ciasta formuj placki (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.
4. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).
Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.
5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.
Doskonałe w smaku!
Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.
Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).
Wskazówki:
# Ciasto nadaje się doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.
# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów