Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, babeczki z kremem, kruche babeczki, przepis na Thermomix

Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem
 
 

Składniki:

- 250g mąki pszennej typ 500
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła (pokrojone w kostkę ok. 3 cm)
- 100g cukru
- 100g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1 żółtko z jaja kurzego


Dodatki:
- tłuszcz to wysmarowania foremek
- bułka tarta do posypania foremek
- (opcjonalnie) bezy jako podkład pod krem




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć 100g orzechów włoskich. ( 10 sek. | obr. 10)

2. Dodaj pozostałe składniki ( 15 sek. | obr. 6). Po czym otwórz naczynie miksujące i zamieszaj kopystką. Dalej ponownie (15 sek. | obr. 6).

3. Tak przygotowane ciasto wyjmij, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj foremki na babeczki posmaruj je tłuszczem i posyp drobno zmieloną bułką tartą. Bez tego jest raczej niemożliwym wyjęcie ich całych z foremek - babeczki są bardzo delikatne i kruche.

5. Ciastem wylepiaj foremki na babeczki.

6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.

Delikatny i aromatyczny smak babeczek bezbłędnie będzie współgrał z czekoladowym kremem, a lekkości doda im ukryta w kremie mała słodka beza.


7. Przygotuj krem czekoladowy.
Tutaj przepis


Kiedy babeczki wystygną i krem przestygnie - na środek każdej babeczki układamy małą bezę z niewielką ilością kremu i pokrywamy ją kremem czekoladowym.


Dalej aby uzyskać lepszy efekt babeczki można ozdobić (np. płatkami migdałów lub innymi dodatkami).


Wskazówki:


# Babeczki można też połączyć z innymi kremami do ciast. Warto poeksperymentować aby stworzyć własną kompozycję smakową.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem Placuszki z ricotty Pasteis de nata Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Mam Thermomix - co dalej? Kiełki cebuliKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix