Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, babeczki z kremem, kruche babeczki, przepis na Thermomix

Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem
 
 

Składniki:

- 250g mąki pszennej typ 500
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła (pokrojone w kostkę ok. 3 cm)
- 100g cukru
- 100g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1 żółtko z jaja kurzego


Dodatki:
- tłuszcz to wysmarowania foremek
- bułka tarta do posypania foremek
- (opcjonalnie) bezy jako podkład pod krem




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć 100g orzechów włoskich. ( 10 sek. | obr. 10)

2. Dodaj pozostałe składniki ( 15 sek. | obr. 6). Po czym otwórz naczynie miksujące i zamieszaj kopystką. Dalej ponownie (15 sek. | obr. 6).

3. Tak przygotowane ciasto wyjmij, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj foremki na babeczki posmaruj je tłuszczem i posyp drobno zmieloną bułką tartą. Bez tego jest raczej niemożliwym wyjęcie ich całych z foremek - babeczki są bardzo delikatne i kruche.

5. Ciastem wylepiaj foremki na babeczki.

6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.

Delikatny i aromatyczny smak babeczek bezbłędnie będzie współgrał z czekoladowym kremem, a lekkości doda im ukryta w kremie mała słodka beza.


7. Przygotuj krem czekoladowy.
Tutaj przepis


Kiedy babeczki wystygną i krem przestygnie - na środek każdej babeczki układamy małą bezę z niewielką ilością kremu i pokrywamy ją kremem czekoladowym.


Dalej aby uzyskać lepszy efekt babeczki można ozdobić (np. płatkami migdałów lub innymi dodatkami).


Wskazówki:


# Babeczki można też połączyć z innymi kremami do ciast. Warto poeksperymentować aby stworzyć własną kompozycję smakową.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Chlebki indyjskie NAAN Drożdżówki z makiem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki soczewicy czerwonejCzy wiesz, że ...20 jadalnych produktów zabijających cellulitKiełki brokuła