Czy wiesz, że ...
Żurawina i jabłko -
spożywane razem - mają dużo większy potencjał antyoksydacyjny, niż zjadane osobno.

Podobnie z cytryną i szpinakiem. Zawarta w cytrynie witamina C znacznie zwiększa przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, babeczki z kremem, kruche babeczki, przepis na Thermomix

Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem 


Składniki:

- 250g mąki pszennej typ 500
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła (pokrojone w kostkę ok. 3 cm)
- 100g cukru
- 100g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1 żółtko z jaja kurzego


Dodatki:
- tłuszcz to wysmarowania foremek
- bułka tarta do posypania foremek
- (opcjonalnie) bezy jako podkład pod krem



Przygotowanie w Thermomix

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć 100g orzechów włoskich. ( 10 sek. | obr. 10)

2. Dodaj pozostałe składniki ( 15 sek. | obr. 6). Po czym otwórz naczynie miksujące i zamieszaj kopystką. Dalej ponownie (15 sek. | obr. 6).

3. Tak przygotowane ciasto wyjmij, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj foremki na babeczki posmaruj je tłuszczem i posyp drobno zmieloną bułką tartą. Bez tego jest raczej niemożliwym wyjęcie ich całych z foremek - babeczki są bardzo delikatne i kruche.

5. Ciastem wylepiaj foremki na babeczki.

6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.

Delikatny i aromatyczny smak babeczek bezbłędnie będzie współgrał z czekoladowym kremem, a lekkości doda im ukryta w kremie mała słodka beza.


7. Przygotuj krem czekoladowy.
Tutaj przepis


Kiedy babeczki wystygną i krem przestygnie - na środek każdej babeczki układamy małą bezę z niewielką ilością kremu i pokrywamy ją kremem czekoladowym.


Dalej aby uzyskać lepszy efekt babeczki można ozdobić (np. płatkami migdałów lub innymi dodatkami).


Wskazówki:


# Babeczki można też połączyć z innymi kremami do ciast. Warto poeksperymentować aby stworzyć własną kompozycję smakową.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Makowa panieńkaPasztecikiTagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka