Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi


Popularne frazy: ->

 

Składniki:

- 1 szklanka kleiku ryżowego
- 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi z tapioki (lub kukurydzy)
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- dodatkowo mąka ryżowa do podsypania ciasta w razie potrzeby



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym wymieszaj kleik ryżowy z wodą (czas 30sek. | obr. 5-6), a następnie dodaj do niego olej, sól i mąkę bezglutenową.
Wyrabiamy ciasto (czas 50sek. | obr. 5-6) Nie musisz zużyć całej mąki, dodawaj ją stopniowo, aby dodać taką ilość, aby ciasto było gęste i nie kleiło się do rąk.

2. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką ryżową. Następnie wytnij kieliszkiem (lub inną małą okrągłą formą) kółka. Na środku tak wyciętego ciasta połóż farsz (mniej więcej pół łyżeczki). Potem złóż je na pół i sklej brzegi - jak tradycyjne pierogi.

Aby otrzymać uszko, należy skleić jego przeciwstawne rogi.

3. Tak przygotowane uszka wrzucaj po kolei do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj do wypłynięcia (tak ok. 5-8 minut).



Wskazówki:


# Ciasto można użyć również z powodzeniem do zrobienia bezglutenowych pierogów.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocny torcik - Marysieńka Chałka - czarująca słodka buła Wytrawna kruszonka Krem czekoladowy nie tylko do tortów

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixBarów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Olejki w kuchni