Składniki na ciasto (francuskie): Składniki - masa makowa: |
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie - ciasto (francuskie)
1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia umieść w naczyniu miksującym. (15 sek. | obr. 6).
2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki do miski i podziel dwie na równe części i umieść zawinięte folią w lodówce.
3. Przygotuj standardową blachę (ok. 35-25cm) do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.
4. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
Masa makowa
1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (5 sek. | obr. 6). Przełóż je do miski.
2. Do naczynia miksującego wsyp suchy mak (1 min. | obr. 9). Przełóż do miski. Naczynie miksujące umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
3. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ. Zamknij naczynie miksujące pod miarkę podłóż listek ręcznika papierowego. (40 sek. | obr. 10).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek naczynia i pokrywy.
4. Załóż motylek. Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (ok. 3-4 min. | temp. 60 stopni | obr. 3,5).
5. Zawartość naczynia wyjmij do miski. Umyj dokładnie naczynie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym.
6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubij pianę (ok. 4 min | obr. 3,5 ). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze 1 min. do uzyskania sztywnej piany.
7. Wszystkie wcześniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj ręcznie w większej misce.
Orzechy połącz ze zmielonym makiem dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżce bitej piany z białek.
Pamiętaj, aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo, aby powstała luźna masa makowa.
Składanie cista:
1. Jedną część ciasta rozwałkować umieścić na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta.
2. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.
3. Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec.
Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.
Wskazówki:
# Jeżeli ciasto sprawia problem podczas nakładania do formy:
rozwałkuj je na pergaminie (papierze do pieczenia i dopiero umieść w formie. Podobnie górną część. Jeżeli nie radzisz sobie tak dobrze z pieczeniem możesz ciasto nałożyć w pasach po kawałku.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów