Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Makowiec świąteczny

Popularne frazy: -> makowiec, ciasto do kawy, Boże Narodzenie, Wielkanoc, zawijany makowiec, ciasto z makiem, makowiec przepis na thermomix



Składniki na ciasto (francuskie):

- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- odrobina proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody


Składniki - masa makowa:

- 300g maku suchego
- 6 żółtek
- 250g cukru kryształu
- 150g orzechów włoskich, łuskanych
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g rodzynek
- 2 łyżki cukru kryształu
- 9 białek z jaj kurzych


Makowiec świąteczny 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie - ciasto (francuskie)

1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia umieść w naczyniu miksującym. (15 sek. | obr. 6).


2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki do miski i podziel dwie na równe części i umieść zawinięte folią w lodówce.


3. Przygotuj standardową blachę (ok. 35-25cm) do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.


4. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.


Masa makowa

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (5 sek. | obr. 6). Przełóż je do miski.


2. Do naczynia miksującego wsyp suchy mak (1 min. | obr. 9). Przełóż do miski. Naczynie miksujące umyj i osusz ręcznikiem papierowym.


3. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ. Zamknij naczynie miksujące pod miarkę podłóż listek ręcznika papierowego. (40 sek. | obr. 10).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek naczynia i pokrywy.


4. Załóż motylek. Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (ok. 3-4 min. | temp. 60 stopni | obr. 3,5).


5. Zawartość naczynia wyjmij do miski. Umyj dokładnie naczynie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym.


6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubij pianę (ok. 4 min | obr. 3,5 ). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze 1 min. do uzyskania sztywnej piany.


7. Wszystkie wcześniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj ręcznie w większej misce.

Orzechy połącz ze zmielonym makiem dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżce bitej piany z białek.

Pamiętaj, aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo, aby powstała luźna masa makowa.

Składanie cista:


1. Jedną część ciasta rozwałkować umieścić na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta.


2. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.


3. Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec.
Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.



Wskazówki:


# Jeżeli ciasto sprawia problem podczas nakładania do formy:
rozwałkuj je na pergaminie (papierze do pieczenia i dopiero umieść w formie. Podobnie górną część. Jeżeli nie radzisz sobie tak dobrze z pieczeniem możesz ciasto nałożyć w pasach po kawałku.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Toskański makaron PICI Tarta budyniowa z owocami (Thermomix)Pasztet wałecki - pasztet babci Uli

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki rzodkiewkiCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka