Makowiec świąteczny

Popularne frazy: -> makowiec, ciasto do kawy, Boże Narodzenie, Wielkanoc, zawijany makowiec, ciasto z makiem, makowiec przepis na thermomix

Makowiec świąteczny
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto (francuskie):

- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- odrobina proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody


Składniki - masa makowa:

- 300g maku suchego
- 6 żółtek
- 250g cukru kryształu
- 150g orzechów włoskich, łuskanych
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g rodzynek
- 2 łyżki cukru kryształu
- 9 białek z jaj kurzych



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie - ciasto (francuskie)

1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia umieść w naczyniu miksującym. (15 sek. | obr. 6).


2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki do miski i podziel dwie na równe części i umieść zawinięte folią w lodówce.


3. Przygotuj standardową blachę (ok. 35-25cm) do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.


4. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.


Masa makowa

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (5 sek. | obr. 6). Przełóż je do miski.


2. Do naczynia miksującego wsyp suchy mak (1 min. | obr. 9). Przełóż do miski. Naczynie miksujące umyj i osusz ręcznikiem papierowym.


3. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ. Zamknij naczynie miksujące pod miarkę podłóż listek ręcznika papierowego. (40 sek. | obr. 10).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek naczynia i pokrywy.


4. Załóż motylek. Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (ok. 3-4 min. | temp. 60 stopni | obr. 3,5).


5. Zawartość naczynia wyjmij do miski. Umyj dokładnie naczynie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym.


6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubij pianę (ok. 4 min | obr. 3,5 ). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze 1 min. do uzyskania sztywnej piany.


7. Wszystkie wcześniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj ręcznie w większej misce.

Orzechy połącz ze zmielonym makiem dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżce bitej piany z białek.

Pamiętaj, aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo, aby powstała luźna masa makowa.

Składanie cista:


1. Jedną część ciasta rozwałkować umieścić na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta.


2. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.


3. Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec.
Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.



Wskazówki:


# Jeżeli ciasto sprawia problem podczas nakładania do formy:
rozwałkuj je na pergaminie (papierze do pieczenia i dopiero umieść w formie. Podobnie górną część. Jeżeli nie radzisz sobie tak dobrze z pieczeniem możesz ciasto nałożyć w pasach po kawałku.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Zapiekanki z budki Ketchup z cukinii Szybkie zacierki Korzenne bagietki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu

W perspektywie myślenia o opiece zdrowotnej, istotne jest wybrać miejsce, które zapewni całościowe wsparcie. Centra Medyczne w Niepołomicach to takie miejsca - unikalne na mapie miasta. Koncentrują się nie tylko na podstawowych aspektach medycyny, ale również tworzą przyjazne środowisko dla wszystkich pacjentów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Masaż jako element profilaktyki zdrowotnej - czy warto?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Kiełki cebuli