Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia
Zobacz też:

moderator design thinking

Szukasz doświadczonego moderatora design thinking? Dobrze trafiłeś.


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Makowiec świąteczny


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

makowiec, ciasto do kawy, Boże Narodzenie, Wielkanoc, zawijany makowiec, ciasto z makiem, makowiec przepis na thermomix

Makowiec świąteczny 


Składniki na ciasto (francuskie):

- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- odrobina proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody


Składniki - masa makowa:

- 300g maku suchego
- 6 żółtek
- 250g cukru kryształu
- 150g orzechów włoskich, łuskanych
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g rodzynek
- 2 łyżki cukru kryształu
- 9 białek z jaj kurzych


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie - ciasto (francuskie)

1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia umieść w naczyniu miksującym. (15 sek. | obr. 6).


2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki do miski i podziel dwie na równe części i umieść zawinięte folią w lodówce.


3. Przygotuj standardową blachę (ok. 35-25cm) do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.


4. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.


Masa makowa

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (5 sek. | obr. 6). Przełóż je do miski.


2. Do naczynia miksującego wsyp suchy mak (1 min. | obr. 9). Przełóż do miski. Naczynie miksujące umyj i osusz ręcznikiem papierowym.


3. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ. Zamknij naczynie miksujące pod miarkę podłóż listek ręcznika papierowego. (40 sek. | obr. 10).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek naczynia i pokrywy.


4. Załóż motylek. Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (ok. 3-4 min. | temp. 60 stopni | obr. 3,5).


5. Zawartość naczynia wyjmij do miski. Umyj dokładnie naczynie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym.


6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubij pianę (ok. 4 min | obr. 3,5 ). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze 1 min. do uzyskania sztywnej piany.


7. Wszystkie wcześniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj ręcznie w większej misce.

Orzechy połącz ze zmielonym makiem dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżce bitej piany z białek.

Pamiętaj, aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo, aby powstała luźna masa makowa.

Składanie cista:


1. Jedną część ciasta rozwałkować umieścić na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta.


2. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.


3. Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec.
Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.



Wskazówki:


# Jeżeli ciasto sprawia problem podczas nakładania do formy:
rozwałkuj je na pergaminie (papierze do pieczenia i dopiero umieść w formie. Podobnie górną część. Jeżeli nie radzisz sobie tak dobrze z pieczeniem możesz ciasto nałożyć w pasach po kawałku.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Jego wysokość czekoladowo-cukiniowyTarta ze śliwkami pod pierzynkąPaszteciki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki amarantusaKiełki orkiszuKiełki rzodkiewki