Bułeczki z ziemniakami


Popularne frazy: -> Bułki, bulki, bułeczki, pieczywo

Bułeczki z ziemniakami
 
 

Składniki:

- 250 ml ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 175g mąki pszennej razowej drobno mielonej
- 275g mąki pszennej typ 450-550
- 50g masła
- 140g puree z ziemniaków
- 5-10g soli




Roztwór do smarowania:
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody
- mak


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i szczyptę cukru (2 min. | temp. 37 stopni | obr. 2)


2. Dalej dodaj pozostałe składniki w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 min. pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).


3. Wyjmij ciasto podziel na równe 16 części. Uformuj bułeczki (ruloniki)

4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp makiem. Na końcu rozetnij lekko pośrodku aby uformować charakterystyczny kształt.

5. Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 25 min.)

6. Dalej po wyrastaniu bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 17-19 minut.



Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.

# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Różane drożdżówki CzekoLAdoWA Toskański makaron PICI Bułki z kiełków pszenicy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieOlejki w kuchniZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania