Składniki: Lukier: |
Przygotowanie w Thermomix
1. W suchym naczyniu miksującym umieść cukier kryształ (130g) (20sek.|obr.10)
2. Do cukru dodaj masło. Podgrzej. (2 min.|temp.50 stopni C | obr. 2)
3. Dodaj pozostałe składniki: (30 sek. | obr. 6-8) Jeżeli ciężko się wyrabia ciasto użyj kopystki aby sobie pomóc. Ciasto będzie kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.
4. Przy pomocy kopystki wyjmij wyrobione ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.
5. Z ciasta formuj placki lekko podsypując mąką (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać nie cieńsze jedank niż 4 mm), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.
6. Pieczemy ok. 8-10 min w temp. 180stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).
7. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.
Doskonałe w smaku już tym samym dniu zaraz po upieczeniu!
Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.
Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).
Wskazówki:
# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów