Szybkie pierniczki

(można je zrobić nawet w Wigilię)


Popularne frazy: -> Przepis na pierniczki Thermomix, przepis na Thermomix Boże Narodzenie, Wigilia przepisy na Thermomix, pierniczki miękkie przpepis

Szybkie pierniczki
 
 

Składniki:

- 300g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania podczas wałkowania
- 100g mąki żytniej
- 130g cukru pudru
- 100g masła (roztopione)
- 100g miodu
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 1 łyżka kakao
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 2 duże jajka

Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść cukier kryształ (130g) (20sek.|obr.10)

2. Do cukru dodaj masło. Podgrzej. (2 min.|temp.50 stopni C | obr. 2)

3. Dodaj pozostałe składniki: (30 sek. | obr. 6-8) Jeżeli ciężko się wyrabia ciasto użyj kopystki aby sobie pomóc. Ciasto będzie kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.

4. Przy pomocy kopystki wyjmij wyrobione ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

5. Z ciasta formuj placki lekko podsypując mąką (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać nie cieńsze jedank niż 4 mm), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 8-10 min w temp. 180stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku już tym samym dniu zaraz po upieczeniu!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Bezowe ciasteczka z kremem z granatami Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Jesienny temat - GRZYBY  (1)Kiełki to samo zdrowie!Pierogi Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę