Czy wiesz, że ...
Żurawina i jabłko -
spożywane razem - mają dużo większy potencjał antyoksydacyjny, niż zjadane osobno.

Podobnie z cytryną i szpinakiem. Zawarta w cytrynie witamina C znacznie zwiększa przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Szybkie pierniczki

(można je zrobić nawet w Wigilię)

Popularne frazy: -> Przepis na pierniczki Thermomix, przepis na Thermomix Boże Narodzenie, Wigilia przepisy na Thermomix, pierniczki miękkie przpepis



Składniki:

- 300g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania podczas wałkowania
- 100g mąki żytniej
- 130g cukru pudru
- 100g masła (roztopione)
- 100g miodu
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 1 łyżka kakao
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 2 duże jajka

Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru


Szybkie pierniczki 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść cukier kryształ (130g) (20sek.|obr.10)

2. Do cukru dodaj masło. Podgrzej. (2 min.|temp.50 stopni C | obr. 2)

3. Dodaj pozostałe składniki: (30 sek. | obr. 6-8) Jeżeli ciężko się wyrabia ciasto użyj kopystki aby sobie pomóc. Ciasto będzie kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.

4. Przy pomocy kopystki wyjmij wyrobione ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

5. Z ciasta formuj placki lekko podsypując mąką (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać nie cieńsze jedank niż 4 mm), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 8-10 min w temp. 180stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku już tym samym dniu zaraz po upieczeniu!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Placuszki z ricottyCiasteczka czekoladowe z nutą miętyZiołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plMam Thermomix - co dalej?