Szybkie pierniczki

(można je zrobić nawet w Wigilię)

Popularne frazy: -> Przepis na pierniczki Thermomix, przepis na Thermomix Boże Narodzenie, Wigilia przepisy na Thermomix, pierniczki miękkie przpepis

Szybkie pierniczki
 
 

Składniki:

- 300g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania podczas wałkowania
- 100g mąki żytniej
- 130g cukru pudru
- 100g masła (roztopione)
- 100g miodu
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 1 łyżka kakao
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 2 duże jajka

Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść cukier kryształ (130g) (20sek.|obr.10)

2. Do cukru dodaj masło. Podgrzej. (2 min.|temp.50 stopni C | obr. 2)

3. Dodaj pozostałe składniki: (30 sek. | obr. 6-8) Jeżeli ciężko się wyrabia ciasto użyj kopystki aby sobie pomóc. Ciasto będzie kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.

4. Przy pomocy kopystki wyjmij wyrobione ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

5. Z ciasta formuj placki lekko podsypując mąką (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać nie cieńsze jedank niż 4 mm), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 8-10 min w temp. 180stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku już tym samym dniu zaraz po upieczeniu!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Arcyprosty keks Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Pomarańczowo - migdałowe ciasto Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

W stronę zdrowia - zdrowsze produktyCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Pizza domowa ... Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę